Провал на преговорите за управление в Германия

Провал на преговорите за управление в Германия

Германия няма да има трипартийна управленска коалиция заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от “Ройтерс“. Според Меркел всичките й усилия да състави коалицията са се провалили макар и да успехът да е бил близо.

„Днес е ден за дълбоки разсъждения за това как да продължим напред в Германия“, заяви Меркел пред репортери. „Като канцлер аз ще направя всички възможно, за да гарантирам, че тази страна е добре управлявана в предстоящите седмици“, допълни тя.

Ситуацията е безпрецедентна. Меркел заяви, че ще остане като изпълняваща длъжността канцлер и ще се консултира с президента Франк-Валтер Щайнмайер как да продължи, добавяйки, че сделката е била на косъм да бъде постигната

Партията на Свободните демократи (FDP) неочаквано се е оттеглила от продължилите повече от четири седмици преговори с консервативния блок на Меркел CDU/CSU и със Зелените, посочвайки като причина непреодолими различия.

„Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси. По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо“, каза пред журналисти в Берлин лидерът на FDP Кристиан Линднер.

Според него няма нито общи позиции, нито взаимно доверие, за да се състави коалиционно правителство. Основните спорни проблеми са групирани в темита около миграцията и околната среда.

 

Проблемът

Участващите в преговорите партии не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници на Меркел от CSU, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни. Те имаха ключово искане да се постигне съгласие за т.нар. събиране на семейства на мигрантите.

Споразумение не бе постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища.

Провалът на преговорите оставя Германия пред избора на две безпрецедентни за следвоенното управление на страната решения: или Меркел формира правителство на малцинството, или президентът свиква нови избори.

Социалдемократите, сегашният коалиционен партньор на Меркел и втората по големина партия след изборите, отхвърлиха варианта за повторна коалиция с консерваторите, които спечелиха вота, но останаха с по-малко места.

Основните партии се опасяват, че ако се стигне до нови избори, Алтернатива за Германия, ще спечели повече от близо 13%, благодарение на които за пръв път успя да влезне в парламента като трета по големина партия.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *