Германия отива на избори

Германия отива на избори

Ден след като стана ясно, че преговорите за коалиционно управление се провалят, канцлерът Ангела Меркел каза, че би предпочела нови избори пред възможността да оглави правителство на малцинството. В интервю за телевизия ZDF тя каза, че вотът би бил по-добро решение и че плановете ѝ не са да оглави кабинет, който да няма мнозинство в Бундестага, тъй като би предпочела стабилно правителство.

Меркел каза, че не вижда никаква причина да се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз CDU и добави, че блокът ѝ ще бъде още по-консолидиран на новите избори, отколкото беше преди.

Тя каза още, че е готова за още четири години като канцлер – евентуален четвърти мандат – и че е почувствала като важно да изпрати сигнал на стабилност за страната и за Европа и света. Попитана за възможността за „голяма коалиция“ със социалдемократите (досегашен партньор във властта), тя отвърна, че би предпочела да изчака срещата с другите големи партии при президента Франк-Валтер Щайнмайер, която предстои в сряда.

В понеделник след обяд президентът Щайнмайер каза, че който е поел отговорността да състави правителство, не бива толкова лесно да се отказва от нея.

Канцлерът изтъкна и разочарованието си, че либералите от Свободната демократическа партия (FDP) са решили да напуснат коалиционните преговори. По-рано лидерът на FDP Кристиан Линднер каза, че макар търсенето на компромис винаги да е необходимо, то не може да е на цената на „основните принципи“, които споделят политическите сили и от които не бива да отстъпват.

Проучване на института Forza, направено по поръчка за RTL, представи данни, според които 45% от германците с право на глас биха искали в страната да се проведе нов вот като изход от задаващата се криза. Това е най-предпочитаният отговор сред възможните три сценария, допускани от анализатори в момента.

 

Едва 27 на сто биха предпочели да се състави „голяма коалиция“ от консерватори и социалдемократи, а 24% – правителство на малцинството.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *