„Да, България“ и ДСБ обявиха общ проект

„Да, България“ и ДСБ обявиха общ проект

Това няма да е коалиция, а обща експертна платформа против злоупотребата с европейската тема

 

ДСБ/Нова Република и „Да, България!“ обявиха съвместния си проект „Български манифест за Европа”, а поводът за него – българското председателство на Европейския съвет.

„В навечерието на българското председателство на Европейския съвет България няма ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна Европейска държава. ДСБ/Нова Република и „Да, България!” инициираме създаването на първия „Български манифест за Европа” в модерната ни история“, пишат от двете партии.

„Това не е коалиция, не е и граждански съвет. Това е обща експертна платформа, която ще работи, за да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни изцяло европейската тема. Това е платформа, която ще говори за демокрацията, върховенството на закона, която ще оборва тезите, пускани от правителствената радиоточка“, обяви председателят на „Да, България“ Христо Иванов пред „Дневник“.

Идеята е днес да бъдат излъчени и представени експерти по различни теми, които по време на европейското председателство да държат и да говорят по важните теми. За да не позволят на Бойко Борисов да използва председателството за кампания, обяви още Иванов.

Темите на експертните групи не са концентрирани само в дневния ред на председателството. Самите групи тепърва ще се формират, като събитията, част от общата инициатива, ще бъдат и извън София. На днешната кръгла маса ще бъде обявено и първото предстоящо събитие на платформата. Идеята е през предстоящите дискусии да се случи и национален дебат по основните теми.

Форматът на тази платформа е „относително отворен“, ще има редица дискусии и срещи с граждани, като изготвянето на манифеста за Европа не е фиксирано във времето,това ще бъде решено заедно с останалите партии и в зависимост от срещите, заяви още Иванов. „В идеалния случай общата платформа ще изготви манифеста за европейските избори“, допълни той.

В инициативата се включват ПП ДСБ/Нова Република, ПП „Да, България!”, ПП „Зелените“, ПП ДЕОС, други организации и граждани.

Ето и целия текст на манифеста:

Български манифест за Европ

1) Пътят на модерна България към Европа започва още с Възраждането. Той не е “проект”, а борба на поколения български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, вече повече от десет години, европейското членство е реалност.

Постигнати ли са обаче мечтите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще? Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да правим бизнес във и със Европа, a европейските фондове подобряват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на “първа скорост” в ЕС – там, където се вземат важните решения. Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело. Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни реформи и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз преживява нелеки времена, той преминава през поредица от кризи и разделения, от финансовата криза до мигрантския поток и терористичната заплаха. Засилват се разрушителните тенденции вътре в Съюза. Тези кризи са особено опасни за нас, защото живеем на границата – и в географски, и в политически смисъл. Ние сме извън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в ключовите проекти за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща отбрана. Управляващите ни се държат като гости в Брюксел, а не като лидери, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на ЕС и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще  гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство.

Със самочувствието на европейски граждани ние ще поставим пред всички българи големите въпроси на бъдещето на Съюза:

Как Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична;

Как да преодолеем деленията и неравенствата между Изток и Запад, между Север и Юг, между стари и нови държави-членки;

Как ЕС да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за гражданите си.

Но със самочувствието на български родолюбци ние ще обсъдим с нашите съграждани и:

Как да преодолеем сегашния модел на снишаване , налаган от партиите на статуквото;

Какви дипломатически усилия са нужни, за да получи България незабавно членство в Шенген и покана за Еврозоната;

Как да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отказа от реални реформи в българската съдебна система;

Как “икономиката на знанието” и цифровият дневен ред да престане да е брюкселско клише, а да се превърне в български приоритет;

Как България да участва в преодоляването на неравенствата в ЕС между страни, региони, хора, така че думата “кохезия” да се изпълни със съдържание;

Как националната ни сигурност, в това число киберсигурността на институциите и гражданите на Европа да се превърнат в първостепенна тема на Съвета на ЕС;

Как бъдещето на Западните Балкани и особено на Република Македония да излезе от сферата на мъглявите обещания и да се превърне в реалност, гарантираща националните ни интереси;

Как интересът на най-засегнатите държави да бъде защитен в бъдещия енергиен съюз и да не допуснем най-силните европейски икономики да налагат двоен стандарт в отношенията с Русия;

Как България да развие своето бъдеще чрез природните си дадености и ресурси.

В края на този процес ще представим пред сънародниците си първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за активна политика на България в ЕС, отразяваща нашето позитивно, но критично българско послание към бъдещето на Европа.

Ще покажем и нашата категорична воля България да бъде в сърцето на Стария континент, осигурявайки растеж, работа и сигурност за българските граждани, фирми и семейства.

Нашата мечта е българска и затова европейска.

 

 

 

Категории ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *