Оценката на БАН е, че АЕЦ „Белене“ е жизнен проект

Оценката на БАН е, че АЕЦ „Белене“ е жизнен проект

АЕЦ Белене е жизнен проект, но при изграждането му трябва да бъдат постигнати няколко ключови условия. Проектът да е частен, но да има и държавно участие като гаранция, като съотношението може да бъде 70:30 или 80:20 в полза на частния интерес. Лихвата по финансирането на проекта трябва да бъде най-много 4.5% годишно, а самата стойност на централата не трябва да надвишава 10.5 млрд. евро.

Ако бъдат постигнати необходимите условия, „Белене“ може да замени АЕЦ „Козлодуй“, който трябва да спре да произвежда през 2047 – 2050 г.

Това става ясно от дълго чакания доклад на българските учени за бъдещето пред АЕЦ „Белене“, предсатвен от директора на Института за икономически изследвания проф. Атанас Тасев.

Докладът няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме. Това поясни енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й докладът е собственост на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и всички учени, участвали в изготвянето му, са подписали декларации за конфиденциалност.

Според проф. Александър Тасев в бъдеще, както в България, така и в региона ще има нужда от нови енергийни мощности. Тези мощности според него могат да са и ядрени.

Неговата позиция беше подкрепена и от бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов. Според него ако не продължи с изграждането на ядрени централи, България щяла да остане на тъмно след 2030 г.

Генов обаче постави въпроса как доклада е представил положителна оценка за изграждането със заложена стойност от 125 лв. на мегаватчас произвеждани в АЕЦ „Козлодуй“ след с7-8 години, като сега цената е 48-50 лева. Генов попита и кой е дал данни за хранилище за ядрени отпадъци на стойност 3 млрд. евро, които да се делят между „Козлодуй“ и „Белене“. „За мен тези 3 млрд. евро само натоварват проекта“, добави той.

Ръководителят на изследването проф. Александър Тасев обаче отвърна, че никой не може да е чел доклада и че няма никакви 3 млрд. евро за хранилище за ядрени отпадъци.

Енергийният експерт Иван Хиновски коментира, че от гледна точка на европейските процедури „Белене“ може да започне да се строи най-рано през 2025 г. и то ако действаме веднага.

Проектът „Белене“ вече е нотифициран пред Европейската комисия, отвърна Петкова, казвайки, че „голямата работа“ в тази насока е свършена.
 

 

Категории Акцент-2, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *