В отсъствието на депутата Пеевски ДПС и ГЕРБ пуснаха „Закона Пеевски“ за КТБ

В отсъствието на депутата Пеевски ДПС и ГЕРБ пуснаха „Закона Пеевски“ за КТБ

В отсъствието на вносителя Делян Пеевски, законопроектът „срещу вторичното разграбване“ на КТБ беше приет на първо четене от правната комисия на заседанието в четвъртък. Решаващата подкрепа дойде от народните представители на ГЕРБ, които гласуваха „За“ само часове, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще подкрепят законопроекта. “Разбира се, че ще го подкрепим. Иначе ще излезе, че имаме нещо общо с този грабеж. Предлагам всички обединени да стигнем до истината“, каза Борисов.

Представителите на БСП гласуваха „въздържал се“. Те поискаха и отлагането на точката, докато не се получат позициите по закона на Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, но това не се прие.

Вносители на проекта са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. При анонсирането на проекта миналия месец Цонев даде да се разбере, че идеологът е Пеевски и че твърденията за участието му в разграбването на КТБ са „манипулации и фалшификации

Заявената цел на закона е да спре „продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения. Това би трябвало да стане като се даде възможност на синдиците на банката да „попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността“.

Основният проблем се крие в предложението със задна дата да бъдат отменени част от цесиите, прихващанията, обезпеченията и промяната в собствеността на някои дружества, които са имали задължения към КТБ. От две на пет години се увеличава срокът, в който синдиците на КТБ могат да внасят отменителни искове за тези договори.

Снимка: Сергей Антонов

 

Категории Акцент-2, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *