Банкерите обявиха край на ниските лихви

Банкерите обявиха край на ниските лихви

Спадът на лихвите по депозити е приключил. Това обявиха в свой анализ за пазара от Асоциацията на банките в България (АББ).  Според данните на банкерите растежът на спестяванията се забавя до 5.9% към края на септември тази година спрямо ръст от 6.6% през 2016 г. Общият обем на спестяванията е 70.9 млрд. лв., като тези на домакинствата са 46.41 млрд. лв.

Данните показват, че кредитирането също се повишава. Към септември то е нараснало с 3.6% на годишна база. Прогнозите на банкерите са за кредитен ръст при домакинствата от 3.4% за 2018 г. и 5.1% за 2019 г. От банковата асоциация оценяват на около 0.5% ръст в кредитирането ефекта от правителствената програма за саниране.

Банкерите очакват и ръст във фирменото кредитиране, който да изпревари растежа на БВП през 2018 и 2019 г. – съответно от 4% и 5.5%.

Председателят на АББ Петър Андронов коментира, че кредитирането се влияе все повече от развитието на икономиката и не толкова от лихвените нива по кредитите.

Банкерите отново предупредиха, че лихвите по кредити в даден момент ще започнат да се покачват, тъй като както икономиката, така и лихвите се движат в цикъл.

До една-две години ще започне процес на покачване на лихвените нива и по кредити, и по депозити, каза Андронов. За пример даде лихвената политика на централните банки в САЩ и Великобритания – американската продължи с повишенията, а британската ги покачи за пръв път от десет години. Това в един момент ще направи и Европейската централна банка и то ще се отрази и на пазара в България.

Андронов коментира, че се виждат сигнали за „загряване“ на българската икономика. Според него те идвали от пазара на труда, където се виждало повишаване на темпа на растеж на работните заплати.

Според банкерите доходите от заплата растат несъразмерно с темпа на БВП, което е сигнал за „прегряване“ на икономиката. Годишният ръст на средната брутна заплата към края на третото тримесечие на 2017 г. е 10.2%, докато растежът на БВП през третото тримесечие е 3.9%.

Тази тенденцията на увеличение на заплатите е положителна, докато подпомага догонването на доходите в ЕС, но не е устойчива дългосрочно, ако не е подкрепено с такъв растеж на производителността, обясни Петър Андронов.

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *