ЕК: България напредва много бавно с реформите, мониторингът продължава и през 2018 г.

ЕК: България напредва много бавно с реформите, мониторингът продължава и през 2018 г.

Европейската комисия (ЕК) приканва България да напредне с реформите и да изпълни всички необходими препоръки, а към края на 2018 г. ще оцени отново постигнатия напредък. Това става ясно от публикувания днес мониторингов доклад за напредъка на България.

„Налице е напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на Република България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на МСП в рамките на мандата на тази Комисия“, казва първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, цитиран в съобщението към доклада.

Комисията отбелязва няколко проблемни законодателни инициативи.

„Последните  събития  в  Народното  събрание  отново  привлякоха вниманието към въздействието от непредвидимия процес на вземане на законодателни решения“, се казва в текста.

„През  юли  пакет  от  проекти  за  предложения  за  изменения  в  Закона  за  съдебната  власт  беше  включен  в  дневния  ред  на  Народното  събрание  от  народни представители  без  обществен  дебат  или  консултация  със  заинтересованите  страни.

Проектоизмененията   породиха   множество   критики,   тъй   като   мнозина   от магистратските  среди  и  от  гражданското  общество  видяха  в  тях  непосредствено посегателство   върху независимостта   на   съдебната   власт.   Макар   че   най-широкообхватните изменения бяха оттеглени преди окончателното гласуване, някои от  приетите  изменения  бяха  критикувани  за  това,  че  биха могли  да  доведат  до накърняване на независимостта на съдиите, а според някои наблюдатели съществува  възможност  те  да  са  противоконституционни“, отбелязват от ЕК.

Допълнителни проектоизменения на 3акона за съдебната  власт  бяха  внесени  по същия  начин  в  началото на октомври  от отделни  народни  представители без обществен дебат или консултация  със заинтересованите страни и отново бяха критикувани от наблюдатели, че представляват стъпки назад по  ключови елементи от реформите  от  2016 г.

Комисията обръща внимание на новия представен законопроект за борба с корупцията, за който правителството си постави цел да приеме до края на годината. „Ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители“, е записано в доклада.

Комисията отбелязва, че е постигнат значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада от януари 2017 г., по-специално по препоръката за избор на новия състав на ВСС.

„Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап,  тя  остава  на  мнение, че с непрекъснато политическо  лидерство и решимост  за постигане на напредък в реформата,  България  би  трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще“, завършва доклада.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *