Европейският парламент задейства процедурата за санкции над Полша

Европейският парламент задейства процедурата за санкции над Полша

Ситуацията в Полша крие риск от сериозно нарушаване на европейските ценности, включително на правовия ред. Затова Европарламентът реши (ЕП)да подготви формално искане към Съвета на Европа, който да активира превантивния механизъм, предвиден в чл. 7.1. от Договора за Европейски съюз. Решението е взето с 438 гласа „за“, 152 „против“ и 71 въздържали се.

 

Член 7 предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на съюза. Процедурата е тромава и може да бъде задействана от една трета от държавите членки, ЕП или Европейската комисия. Крайното решение за налагане на санкции обаче трябва да се вземе с единодушие.

Процедурата може да завърши със санкции като спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в съвета, което на практика означава, че държавата остават без глас в Брюксел.

Европарламентът изрази особена тревога за разделението на властите, независимостта на съдебната система и основните права. С резолюция евродепутатите призоваха полските власти да се придържат към европейските ценности, изброени в чл. 2 на Договора за ЕС и в полската конституция.

Депутатите настояха властите в Полша да уважават правото на свободно събиране, да осъдят „ксенофобския и фашистки поход, който се състоя във Варшава“ на 11 ноември, да защитават правата на жените, като осигурят безплатна и достъпна контрацепция без дискриминация и спешната контрацепция да бъде достъпна без медицинска препоръка.

Евродепутатите призоваха Полша да се въздържа от ново законодателство, освен ако то не гарантира в пълна степен независимостта на съдебната система да прилага препоръките на ЕК и на Венецианската комисия, както и да спре изсичането в Беловежката гора в изпълнение на решението на Съда на ЕС.

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *