Главчев изгони Нинова, БСП му поиска оставката

Главчев изгони Нинова, БСП му поиска оставката

Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани лидера на БСП Корнелия Нинова от заседанието на Народното събрание заради декларация от името на партията, след като парламентът отказа да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на БСП. Тя беше изгонена заради „обида на парламента и членове на Министерския съвет“. Депутатът от левицата Антон Кутев беше отстранен от две заседания.

В отговор на двете наказани БСП поиска оставката на Главчев.

Изслушването на премиера беше поискано от БСП заради изказването на Борисов, че в парламента има наркотрафиканти и депутати купуващи гласове.

„Борисов знае цялата истина го призоваваме и молим, да дойде в парламента и да сподели тази информация“, призова Драгомир Стойнев. Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов определи искането като недопустимо. „Публично известните факти и обстоятелства не трябва да бъдат причина за изслушване“, заяви Кирилов.

 

„Министър-председателят твърди публично, че в парламента има наркотрафиканти. Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство“, каза от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Нинова припомни изказване на Цветан Цветанов преди години, когато той „осъди лекари“ от трибуната на парламента и държавата беше осъдена след това. Тя обаче не можа да продължи изказването си, тъй като Главчев я отстрани от заседанието.

„Не можете да говорите в декларация каквото си искате. Не сте на пленум на БСП“, каза Главчев. След изгонването на двамата той свика извънреден председателски съвет и обяви почивка.

 

Малко след това заместник-председателят на групата на БСП в парламента Жельо Бойчев обяви, че от партията искат оставката на Димитър Главчев като председател на парламента. Цялата група на левицата напусна заседанието като знак на подкрепа към лидера си.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *