„Икономедиа“: Пеевски и Цацаров притискат КОНПИ за запор на изданията ни

„Икономедиа“: Пеевски и Цацаров притискат КОНПИ за запор на изданията ни

През последните месеци върху Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е оказван системен натиск да започне производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. Това ще даде основание да бъде поискан запор на активи, в това число на „Икономедиа“, фирмата-издател на „Капитал“ и „Дневник“, в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял.

Това се казва в позиция на издателите и редакционния мениджмънт на „Икономедиа“. Според издателската компания, доклад по темата е включен в дневния ред на заседанието на КОНПИ за утре.

„Като издатели не можем да гарантираме, че щетите от действията на комисията, които вярваме, че един ден съдът ще постанови като незаконни, ще могат да бъдат компенсирани“, обявяват от „Икономедиа“.

Издателите припомнят, че в хода на проверката на КОНПИ са предоставени изчерпателни данни за доходи и придобито имущество, от които се виждало „кристално“, че няма основания за производство. Същото е потвърдено от многобройни данъчни проверки. Последната, приключила без данни за нарушения, е наредена пак от прокуратурата. Тя обхващаше всички лични доходи на Иво Прокопиев и семейството му, всичките фирми, включително „Икономедиа“, и съвпада изцяло с периода, за който КОНПИ извършва проверка по закон – десет години назад.

Издателите предполагат, че това вероятно е принудило поделението на КОНПИ в Благоевград, на което е възложена проверката, да се върне години назад в 2000-та година и да търси основание за започване на процедура за конфискация в „незаконната“ приватизация на „Каолин“.

От „Икономедиа“ цитират неназовани юристи, с които са консултирали казуса. Според тях ако КОНПИ гласува началото напроцедура с базиран на приватизацията мотив, това би било грубо нарушение на закона по три причини:

 

  1. Сделката за „Каолин“ е далеч назад във времето през 2000-та година, отвъд всички давностни срокове;
  2. Мандатът на КОНПИ по закон обхваща десет години назад и подобно своеволие би било опасен прецедент в дейността на комисията, чиито първоначални действия не подлежат на съдебен контрол;
  3. И най-важното, в периода 2001-2004 г. три последователни съдебни инстанции, включително Върховния касационен съд като последна инстанция, са постановили, че приватизацията на „Каолин“ е законна и при нея няма никакви нередности.

 

Издателите на „Икономедиа“ твърдят, че върху председателя на КОНПИ Пламен Георгиев се оказва силен натиск от главния прокурор Сотир Цацаров. Според неназовани източници наскоро Цацаров лично е провел среща с него с настояване „на всяка цена и час по-скоро да започне процедура, независимо от липсата на основание“.

 

„Видно от всички действия на прокуратурата целта не е правосъдие и справедливост, а тормоз и репресия“, коментират от „Икономедиа“. Издателите обясняват това с „разследванията на „Капитал“ и „Дневник“ на модела КТБ, който след фалита на банката остана като модел „Делян Пеевски“.

Според тях действията са в отговор на „активната позиция на двете медии срещу безграничната власт на главния прокурор, чиито действия често са в синхрон с интересите на депутата от ДПС.“

„Ние продължаваме да вярваме в правото и в българския съд и сме готови да посрещнем всяка претенция на такъв терен. Спечелихме вече много такива битки.С времето обаче атаките стават повече и все по-брутални, с участието на все повече подчинени институции. Създадената мрежа от невидими зависимости и механизми за контрол действа като паралелна власт в интерес на няколко души. Това разрушава правовата държава, уврежда основни граждански права и заплашва правото на собственост“, се казва още в позицията.

Издателите от „Икономедиа“ добавят:

„Превзетата държава“ е тиранин за своите граждани. Без никакво преувеличение в България се заражда тирания и спирането на този процес ще изисква усилията на всички ни.“

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *