Снимките на Иван Григоров: Усмивката и гримасата на времето

Снимките на Иван Григоров: Усмивката и гримасата на времето

 

„Никога не съм режисирал кадрите си, отразявам живота такъв, какъвто е!“ Така определя своите снимки големият наш фотограф Иван Григоров, който откри изложбата си  „Поглед във времето“ на 10 ноември в „Клуба на фоторепортера“ в подлеза между президентството и Министерския съвет. През август авторът навърши 70 години, така че изложбата е и юбилейна.

Фотосите са запечатали по неочакван начин гримасите на времето, каквото е било преди петдесетина година. Това е периодът между 80-те и 90-те години. Някакъв бос гражданин преминава бос по знаменитите жълти павета; кон на балкона се опитва да докопа листа за паша от близкото дърво; работници току-що са приключили с монтажа на паметника на св. Климент Охридски и пушат около него.

Контрапунктът на кадъра правят събитията и хората да придобиват комичен или ироничен вид, а призмата на времето усилва ефекта. Някои умеят да виждат гримасите на ситуацията и в реално време. Иван Григоров очевидно е сред тях, а за един фотограф и събирач на мигове това е изключителна дарба.

 

На страницата си във фейсбук Иван Григоров пише:

„Започнах да събирам снимки за тази юбилейна изложба без никаква идея какво да покажа, което да е интересно, а и да няма много обяснителен текст под снимките. Защото преди време едно е било интересно, а сега няма да говори нищо на младите хора… И така събирах от сканираното и сниманото и се натрупаха стотици снимки, коя от коя „по-хубави“! И тогава започнах да махам и пак се сещах за нещо пропуснато и да добавям… Показвах и на колеги, които ценя, ама и те не ми помогнаха кой знае колко – едни харесваха едни снимки, други – различни неща. В края на краищата Цветан Томчев ме успокои, че това може и да не е последната ми изложба… Тогава махнахме снимки от чужбина и репортажи от пожари, както и други зрелища, не наблегнах и на политиците (да ме извинят, ама хич не наблегнах…), не че няма какво да се покаже. И накрая се получи това, което ще се види на 10 ноември вечерта. Един малък, по-скоро ретро поглед към последните немалко години, които минаха и през обектива ми. Не съм обръщал цветни снимки в черно-бели, както сега е модерно, защото до 1995 година нямаше търсене. Цветно се публикуваше в малко списания. А трябваше и да се носи тежкият „Пентакон“, защото искаха от диапозитиви 6/6. Е това е.

Поради липса на музей на фотографията – малко носталгия от мен.“

Изложбата ще може да се види до 30 ноември.

Снимките са специално предоставени за „Студия Трансмедия“ от автора.

 

Категории Акцент-2, ОбективЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *