Каталунската криза може да донесе извънредни избори в Испания

Каталунската криза може да донесе извънредни избори в Испания

Близо 55% от испанците искат провеждането на извънредни избори в страната. Това сочат данни от проучване на института „Метроскопия“, направено за в. „Ел паис“. През октомври делът им е бил 49%, което значи, че премиерът на Испания Мариано Рахой губи подкрепа. Рахй получи втори мандат като премиер през октомври 2016 г., но спечелилата най-много гласове Народна партия беше принудена да разчита на правителство на малцинството.

Управляващите консерватори на премиера Мариано Рахой биха запазили първото си място с 26.1% от вота – седем процентни пункта под сегашния резултат (33.01%). Резултатът на социалистите (22.7%) би бил почти същият като сегашните 22.63%.

Данните сега показват, че център-дясно формацията „Сиудаданос“, която защитава единството на Испания, би се превърнала във втората политическа сила в парламента в Мадрид.

Сега те са четвърта сила в парламента в Мадрид с едва 13.06% от вота. Подкрепата за левите „Подемос“ няма да се промени особено, ако изборите бяха в неделя.

В момента „Сиудаданос“ се радват на безпрецедентна подкрепа, откакто партията, която основен защитник на единството на Испания влезе в националната политика през 2015 г.

Сборът от резултатите на Народна партия и „Сиудаданос“, които подкрепиха Мариано Райох за премиер, представлява 48,8% от гласовете, спрямо 37,4% за блока, съставен от Социалистическата партия и лявото движение „Подемос“. Разликата между двата идеологически блока не е била толкова голяма от общите избори през юни 2016 г. Тя се дължи на влошаването на резултатите на „Подемос“ в резултат на кризата в Каталуния.

Категории Uncategorized, Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *