30 000 българи се подписаха за промени в данъчната система

30 000 българи се подписаха за промени в данъчната система

Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива „Да спрем машината за неравенство“.

Ппетицията настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост – хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници и книги.

„През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС“, подчерта Мирена Филипова, координатор на инициативата.

„Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз“, посочи още тя.

Организаторите изразиха надежда, че в навечерието на българското европредседателство народните представители от 44-тото Народно събрание ще се съобразят с желанието на хиляди български граждани за европеизиране на българската данъчна система.

Основни организатори на инициативата „Да спрем машината за неравенство“ са КТ „Подкрепа“, сдружение „Солидарна България“, Автономен работнически синдикат и др. Солидарност с исканията и публична подкрепа са декларирали и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова и др.

 

Категории ПариЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *