Брюксел блокира тристранната игра на Русия, България и Турция за „Турски поток 2“

Брюксел блокира тристранната игра на Русия, България и Турция за „Турски поток 2“

Европейската комисия предлага допълнение към Газовата директива (2009/73/EC), която практически ще блокира опитите на Русия, България и Турция да договорят доставката на газ по дъното на Черно море до българската граница.

Предложението на ЕК е за всички газопроводи, внасящи до границите на Европейския съюз или изнасящи от територията на ЕС да важат всички основни принципи на европейското енергийно законодателство, включително гарантиран достъп на трети страни, регулиране на тарифите, разделяне на собственика от оператора и прозрачност в дейността. Това пише „Капитал“, цитирайки текста на предложението на Комисията.

Сега се очаква мнението на страните членки и одобрението от Европейския парламент и Съвета на ЕС, за да бъде въведена в сила. Според авторите това би било „значителна крачка за оформяне на Енергийния съюз“. В сегашния си вид директивата не създава цялостна регулаторна рамка за вносните газопроводи.

Промяната, ако бъде одобрена, ще важи за всички нови проекти, т.е. директно от Русия до морската граница на България, пише в съобщението на еврокомисията. Страните членки могат случай по случай да получат изключение от директивата, стига то да не нарушава конкуренцията и да не застрашава сигурността на доставките.

Основният „потърпевш“ от промяната може да „Северен поток 2“, който се изгражда през Балтийско море от Русия до Германия. За него обаче има спор дали не е проект в заварено положение спрямо предложената нова регулация. Позицията на ЕК сега е, че в новия си вид Газовата директива трябва да важи за „Северен поток 2“. Според Комисията газопроводът не може да съществува в правен вакуум или изключително да се основава на законодателството на трета държава – Русия.

Все пак ЕК предлага да се позволи на страните членки да дават на вече съществуващи трансгранични газопроводи изключение от действието на директивата. Точно такъв е случаят с Трансадриатическия газопровод.

Построяването на „Турски поток 2“, или отклонение към България от сега съществуващата тръба към Турция очевидно ще попадне под регулациите на променената газова директива.

А условието за разделяне на собственика от оператора на тръбопровода вианги е било непримливо за доставчита „Газпром“.

Изграждането на „Турски поток 2“ или на отклонение от  „Турски поток“ към България беше в основата на идеята на премиера Бойко Борисов за изграждане на газов хъб „Балкан“.

„Чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България“, обяви през юли Борисов.

„Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“, добави премиеър Борисов  на среща с българските посланици по света.

През юни „Газпром“ и Министерството на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура у нас. В рамките на Петербургския международен икономически форум председателят на Управителния съвет на„Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

През юли премиерът Борисов участва на Световния петролен конгрес в Истанбул , където след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм обяви, че „голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция“.

„Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа, най-големите енергийни компании извършват сондажи в Черно море. Ние ще имаме шанса да изпращаме газ за Европа”, подчерта българският премиер.

По време на своето изказване Борисов представи проекта за европейски газов хъб “Балкан”.

Борисов обяви, че България разчита, че транзитът на газ от “Турски поток” през нейна територия ще възлиза на 10 млрд. куб. м.

“Подписали сме пътна карта преди няколко седмици. Това са 15,7 млрд. кубика“, обобщи Борисов.

По думите на Борисов европейският газов хъб „Балкан“ „е разковничето“, защото изпълнява всички европейски изисквания. Сега идеята за изпълнението на газовия хъб остава мираж.

По думите на Борисов европейският газов хъб „Балкан“ „е разковничето“, защото изпълнява всички европейски изисквания. Сега идеята за изпълнението на газовия хъб остава мираж.

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *