Правителството одобри ДС агент за български представител в банката на СИВ

Правителството одобри ДС агент за български представител в банката на СИВ

„Правителството одобри кандидатурата на Росен Чобанов за член на Управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) за нов петгодишен мандат. В качеството си на член на УС на МБИС представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.“

С това кратко съобщение правителствената прес-служба съобщи за избора на представител на България в базираната в Москва финансова институция, известна в миналото като банката на СИВ.

Според официалната визитка, разпространена от МС Росен Чобанов е „висококвалифициран специалист с богат опит в банковата сфера, както и в гражданското, административното и финансовото право. Завършил е юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В официалната визитка няма повече информация за кариерата на Чобанов.

Името Росен Иванов Чобанов е обявено от Комисията по досиетата като човек, принадлежал към комунистическите тайни служби. И едва ли става дума за пълно съвпадение на имената.

Той е бил проверяван като член на Надзорния съвет на „Тексим банк“ в периода 2000-2010 г. Според решение № 2-157/ 27.03.2013 г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия Росен Иванов Чобанов е бил секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС с псевдонима „Добринин“.

През 1975 г. той е бил привлечен за нещатен сътрудник към V РУ на МВР-София-ДС. Такъв е бил до 1980 г., когато е бил освободен „по разпореждане“. От ноември 1981 г. е преминал на щат към Първо главно управление на ДС като секретен сътрудник с псевдоним „Добринин“. Досието му е било заличено през 1990 г.

Две от малкото новини в интернет, свързани с Росен Чобанов, са от срещите му с ректора на Университета за национално и световно стопанство Стати Статев, огласен като сътрудник на комунистическите тайни служби с псевдонима „Стойновски“ и тази с председателя на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, огласен като щатен разузнавач в Първо главно управление на ДС.

Отляво надясно: Росен Чобанов, проф. Стати Статев, Ирина Головченко, Дмитрий Гайсьонак. Снимка: УНСС
Отляво надясно: Росен Чобанов, проф. Стати Статев, Ирина Головченко – председател на борда на МБИС и Дмитрий Гайсьонак. Снимка: УНСС

Какво е МБИС

Според съобщението на МС, „Международната банка за икономическо сътрудничество е в процес на трансформация за превръщането й в модерна международна банка за развитие. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.“

В стратегията й за България приоритет било кредитирането в сферата на промишлеността, селското стопанство, търговията, транспорта и в банковия сектор.

МБИС, или Международный банк экономического сотрудничества, е учредена през 1963 г. за „съдействие на търговията и задълбочаването на икономическото сътрудничество“ главно между социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ. Висшият орган на управление на банката е Съветът, който се състои от представители на всички държави-членки на банката. Всяка страна има 1 глас независимо от размера на нейния дял в капитала на банката.

Банката е учредена в съответствие със Споразумението за многостранни разплащания в преводни рубли. Членове на банката са били: България, Унгария, ГДР, Монголия, Полша, Румъния, СССР, Чехословакия и Куба. След падането на комунистическия режим Унгария, ГДР и Куба се оттеглят.

Какво е Тексим банк

„Тексимбанк“ в момента е част от икономическата група „Хмимпорт“. Към момента,  вкойто Росен Иванов е бил член на НС, все още е собственост на наследниците на Георги Найденов. Найденов оглавява създаденото през декември 1960 г. със „строго поверително“ разпореждане на Министерския съвет Външнотърговско предприятие „Тексим“ като „фирма на Инженерното управление за внос и износ с капиталистическите страни“. Според публикация на „Капитал“ Георги Найденов е основател и на дружествата “Литекс”, “Литекс банк”, “Икомев” – Лихтенщайн, “Фруктина” – Германия, и още половин дузина задгранични фирми. С приходите от тяхната дейност Георги Найденов започва производство на кока-кола и оранжада у нас, построява оранжерии, купува ТИР-ове, кораби и самолети и извършва международни превози. Разплащането с държавата е по т.нар. салдов метод – фирмата е длъжна да прави годишна вноска във валута и да си плаща данъците. След осем години съществуване по решение на партията “Тексим” е преобразувана в икономическата групировка “Български търговски флот”, след това разфпрмирована.

При разбиването на “Тексим” Найденов е обвинен в “грубо нарушение на социалистическата законност и морал” и осъден на 20 години затвор. След промените през 1989 г, е реабилитиран.

 

 

 

Категории Икономика, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *