Делото за фалита на КТБ ще се разглежда на 13 декември

Делото за фалита на КТБ ще се разглежда на 13 декември

В открито съдебно заседание освен Цветан Василев за катастрофата на банката ще отговарят още 17 души

 

Делото за банковата катастрофа на КТБ ще се разглежда в открито съдебно заседание на 13 декември тази година, съобщи БГНЕС.

Още в края на юли месец т.г. делото КТБ бе разпределено, на случаен принцип, на съдийката Виржиния Петрова от VIII състав на Специализирания наказателен съд. Освен банкерът Цветан Василев за КТБ ще отговарят още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. Обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли.

Бившият мажоритарен собстветник на КТБ Цветан Василев е обвинен за: ръководител на организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е от 5 до 15 години затвор. Присвояване от касата на банката в качеството му на длъжностно лице. Присвояването е квалифицирано като такова в особено големи размери, което представлява особено тежък случай. Извършено като продължавано престъпление, т.е. е вършено на два или повече пъти в непродължителни периоди от време и с връзка между извършените отделни деяния. Престъплението е било реализирано в съучастие с други хора, а Василев ще отговаря пред магистратите за това, че е бил техен подбудител и помагач, се разбира още от обвинителния акт.

Бившият мажоритарен собственик е обвинен и за 25 самостоятелни престъпления, които са длъжностно присвояване в особено големи размери и които представляват особено тежък случай. Отново те са били извършени в съучастие, а Василев е бил подбудител и помагач. Той е обвинен и в 49 престъпления, които са извършени като продължавано престъпление, т.е. на два или повече пъти в непродължителни периоди от време е бил осъщестяван един или различни състави на едно и също престъпление. Те отново са длъжностни присвоявания в особено големи размери, които са особено тежък случай. Те са извършени в съучастие, а ролята на Василев е била като подбудител и помагач.

За разлика от предишното сходно обвинение, където е посочено, че е извършено от касата на банката, тук не е упоменато откъде точно са присвоявани парите. Бившата шефка на вътрешния одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова е привлечена към наказателна отговорност за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години.

Тя е обвинена и за 20 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие, като Стефанова е била помагач. Както и за 47 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Стефанова е била помагач.

Oдиторът от „Кей Пи Ем Джи“ (KPMG) Маргарита Голева ще отговаря за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 45 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Голева е била помагач. Както и за 24 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Голева е била помагач.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев е обвинен за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 85 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Пантелев е бил извършител. 45 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Пантелеев е бил извършител.

Външният одитор от „Кей Пи Ем Джи“ (KPMG) Красимир Хаджидинев ще отговаря за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 45 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Хаджидинев е била помагач. 23 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Хаджидинев е била помагач.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 65 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Христов е бил извършител. 34 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Христов е бил извършител.

Главният счетоводител Мария Димова е обвинена за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. Както и за длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Голева е била помагач.

Заместник-главният счетоводител Борислава Тренева-Кючукова: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. Длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Кючукова е била помагач. Главният касиер Маргарита Петрова ще отговаря пред съда за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. Както и за длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си е вършено едно и също. А Петрова е бил извършител.

Главният експерт в дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“ Елка Стойкова е обвинена за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. Три длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Стойкова е бил извършител. Три самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Стойкова е бил извършител. Елена Инджева ще отговаря пред магистратите за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице.

Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Инджева е бил извършител. Рангел Стойчев, който бе член на Съвета на директорите на КТБ, е привлечен към наказателна отговорност за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 12 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Стойчев е бил извършител. 2 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Стойчев е бил извършител. Светлана Георгиева е обвинена за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. Длъжностно присвояване, извършено в съучастие тя е била извършител. Длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си, е вършено едно и също. А Георгиева е бил извършител.

Длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. То е било извършени в съучастие, като Георгиева е била извършител. Бившият изпълнителен директор на КТБ Илиян Зафиров ще отговаря пред магистратите за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 25 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Зафиров е бил извършител. 13 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Зафиров е бил извършител.

Ръководителят на управление „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков е обвинен за: Участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и в която участва длъжностно лице. Предвиденото в закона наказание в от 3 до 10 години. 88 самостоятелни длъжностни присвоявания в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са били извършени в съучастие като Зяпков е бил извършител. 42 длъжностни престъпления в особено големи размери, представляващи особено тежък случай. Те са извършени като продължавано престъпление, т.е. в два или повече случая, свързани помежду си случая е вършено едно и също. А Зяпков е бил извършител. Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев е привлечен към наказателна отговорност за:

Престъпление по служба. При него, според обвинителния акт Гунев като длъжностно лице, заемащо отговорност служебно положение, не е изпълнил задълженията си и от това са настъпили значителни вреди. Като извършеното от него е квалифицирано като особено тежък случай и като продължавано престъпление, т.е. е вършено на два или повече пъти в непродължителни периоди от време и с връзка между извършените отделни деяния.

Престъпление по служба. При което според обвинителния акт Гунев като длъжностно лице, заемащо отговорност служебно положение не е изпълнил задълженията си и от това са настъпили значителни вреди. Като извършеното от него е квалифицирано като особено тежък случай без да е продължавано престъпление. Служебно престъпление. При което според обвинителния акт Гунев като длъжностно лице, заемащо отговорност служебно положение, е нарушил служебните си задължения и от това са настъпили значителни вреди. Като извършеното от него е квалифицирано като особено тежък случай, без да е продължавано престъпление.

Бившият подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ Румен Симеонов ще отговаря пред магистратите за: Престъпление по служба. При което според обвинителния акт Симеонов като длъжностно лице, заемащо отговорност служебно положение, не е изпълнил задълженията си и от това са настъпили значителни вреди. Като извършеното от него е квалифицирано като особено тежък случай, без да е продължавано престъпление.

Бивш ръководител на екипа в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова-Велева е обвинена за: Престъпление по служба. При него според обвинителния акт Гунев като длъжностно лице, заемащо отговорност служебно положение, не е изпълнил задълженията си и ги е нарушил и от това са настъпили значителни вреди. Като извършеното от него е квалифицирано като особено тежък случай и като продължавано престъпление, т.е. е вършено на два или повече пъти в непродължителни периоди от време и с връзка между извършените отделни деяния.

 

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *