КТБ няма да получи нищо от БТК

КТБ няма да получи нищо от БТК

Съдът е отхвърлил претенции на синдиците на банката към люксембургското дружество LIC Telecommunications S.à r.l

Публикувано на Категории Акцент, Пари Сподели

В масата на несъстоятелност на КТБ няма да влезе нито един лев от смяната на собственост в Българската телекомуникационна компания (БТК). Това става ясно от решение на Софийски градски съд (СГС). С него съдът е отхвърлил иска на синдиците на КТБ към люксембургското дружество LIC Telecommunications S.à r.l, което е бивш собственик на 43% от БТК. Искът на синдиците е с правно основание чл. 60 а, ал.1, предл. първо от Закона за банковата несъстоятелност.

Този член беше въведен като част от специалното законодателство след фалита на КТБ и дава правото на синдиците на банката да преследват активи, за които има данни, че са придобити с пари от банката.

Синдиците на КТБ са поискали от съда да се признае за установено че LIC Telecommunications е собственик на 43 264 акции, съставляващи 43,264 % от капитала на друга люксембургска компания – V Telecom Investment  и тя да бъде осъдена да върне тези акции в масата на несъстоятелност на КТБ. V Telecom Investment е компания, която на свой ред притежаваше InterV Investment. Последното дружество е първото по веригата компании в Люксембург, които участваха в собствеността на БТК до ноември 2015 г. Тогава един от акционерите – инвестиционното поделение на руската банка ВТБ VTB Capital, който е и кредитор на InterV Investment организира търг за задължението от 150 млн. евро. Това задължение беше обезпечено с акциите на InterV Investment. На практика собственикът на дълга получаваше и собствеността над БТК.

Мнимият търг беше спечелен от консорциум с номинален лидер Спас Русев. На цена от 330 млн. евро Русев, братята Милен и Георги Велчеви и самата руска ВТБ придобиха този дълг, обезпечението върху него и контрола над БТК.

Опитът на синдиците на КТБ да върнат в масата на несъстоятелност контрола над 43% от V Telecom Investment е опит да се прибере част от разликата от 180 млн. евро между стойността на продадения от VTB Capital дълг и платените от консорциума нови собственици 330 млн. евро.

Очевидно това ще се размине и в КТБ няма да влезе нищо.

 

Категории Акцент, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *