Учени откриха загадъчна кухина във вътрешността на Хеопсовата пирамида

Учени откриха загадъчна кухина във вътрешността на Хеопсовата пирамида

Учени са открили във вътрешността на Хеопсовата пирамида голяма кухина, чието предназначение, съдържание и точни размери още не знаят. Според тях това е първата подобна голяма структура, откривана в пирамидата от XIX век насам.

Тя е с дължина приблизително 30 метра и се намира над дълъг близо 50 метра коридор, известен под името Голямата галерия.

„Сигурни сме, че там има голямо празно място, че то е впечатляващо и доколкото ми е известно никоя теория не е очаквала то да съществува“, коментира Мехди Таюби. Той е президент и съосновател на френския институт HIP, както и един от ръководителите на проучването, публикувано в сп. „Нейчър“. „Повдигаме въпрос пред египтолозите да ни кажат какво би могло да е това“, казва Хани Хелал от Университета в Кайро.

 

За откритието е използван специфичен метод на наблюдение – т.нар. мюонна томография. При него космически частици „бомбардират“ Земята със скорост, близка до тази на светлината, и проникват дълбоко в планетата.

 

Тази технология е била използвана още в края на 60-те години за сканиране на пирамидата на Хефрен от нобелиста по физика Луис Алварес. Тогава екипът му не открива кухини, но за изминалите десетилетия методът и уредите са се усъвършенствали и ще бъде направен нов опит за проверка на пирамидата.

 

Откритието е част от проекта Scan Pyramids, използващ неинвазивни методи за проучване на вътрешната структура на пирамиди, включително тази на фараона Хуфу (Хеопс).

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *