Захариева: Не съветската армия, българският народ спаси евреите

Захариева: Не съветската армия, българският народ спаси евреите

Външно отговори на позиция на Москва, че Червената армия е спасила българските евреи

 

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи, заявиха днес от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България по повод изявлението на говорителя на МВнР на Руската федерация.

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, отговарят от министерството на Екатерина Захариева.

От МВнР заявяват още: „Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви“.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната. „Категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите“, категорични са от външно министерство.

Напълно се присъединяваме към позицията на българското външно министерство по повод думите на говорителката на Сергей Лавров Мария Захарова. Това заявяват от организацията на българските евреи „Шалом“, съобщава OFFNews.

Говорителката на руското външно министерство „блесна“ с абсурден коментар за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, а думите ѝ бяха качени като официална позиция на сайта на ведомството в Москва.

По повод надпис върху Паметника на съветската армия в София говорителката на руското външно министерство Захарова заяви:

„Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надписи с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите войни успяхме да предотвратим депортацията на евреите от България и по този начин да спасим около 50 000 души от неминуема гибел“.

 

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *