Bitcoin премина нивото от 7 000 долара

Bitcoin премина нивото от 7 000 долара

Котировките на Bitcoin се повишиха над 7 000 долара за първи път от създаването на цифровата валута, съобщи Bloomberg. Новата премината граница идва само месец след като биткойните прескочиха друга ключова бариера при 5 000 долара.

Цената на криптовалутата се покачи рязко с над 7,1% до нивото от 7045.46 долара, преди да се отдръпне леко до 6 977.40 долара по време на търговията в Лондон. Криптовалутата се повишава с над 640% тази година и общата й пазарна оценка вече е над 100 млрд. долара.

Дигиталната валута получи нов тласък тази седмица, след като CME Group Inc., най-големият борсов оператор света, заяви, че планира да въведе фючърси върху биткойни до края на годината. От компанията обявиха, че така се опитват да отговорят на голямото търсене от страна на клиенти. Скептици обаче казват, че ралито е доказателство, че създаденият от софтуер актив е балон, който не би трябвало да има регулаторен обхват.

В блог пост, цитиран от Bloomberg, компанията Themis Trading предупреждава, че CME Group „пропуква“ ​​от натиска от страна на клиентите и одобрява „много рисков, нерегулиран инструмент, който има вече история с измами и манипулации.“ Планираните от CME продукти „ни напомнят на необезпечените дългови книжа, които бяха продавани по време на финансовата криза“, се казва в публикацията.

Запитан дали е загрижен за потенциален балон, главният изпълнителен директор на CME Тери Дъфи заяви на 1-ви ноември пред Bloomberg, че фирмата е длъжна да „управлява риска, а не да решава каква е цената на даден продукт“.

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *