Тръмп: Той уби осем човека и трябва да получи смъртна присъда

Тръмп: Той уби осем човека и трябва да получи смъртна присъда

Терористът от Манхатън бе обвинен по бързата процедура

 

Американският президент Доналд Тръмп каза, че Сайфуло Саипов, извършил терористичната атака в Манхатън, при която загинаха осем души, трябва да бъде осъден на смърт.

„Нюйоркският терорист възторжено да разпъне знамето на (групировката „Ислямска държава“) в своята болнична стая. Той уби осем човека и рани тежко 12. Трябва да получи смъртна присъда!“, коментира Тръмп в „Туитър“.

Саипов, дошъл в САЩ от Узбекистан, беше обвинен по бърза процедура по две точки – предоставяне на материална подкрепа и ресурси на чуждестранна терористична организация („Ислямска държава“) и убийството на осем души чрез насилие и унищожаване на превозни средства. Според съдебните власти по първото обвинение той може да получи доживотна присъда, а второто може да доведе до смъртна, ако бъде осъден и ако правителството на САЩ поиска това.

 

Нападателят, който направи самопризнания и отказа да се възползва от правото си да запази мълчание, каза, че се е „почувствал добре“ след деянието си, сочат съдебни документи. Саипов заявил, че е „доволен от онова, което е направил“, и попитал дали може да разпъне черното знаме на „Ислямска държава“ в болничната си стая. Пред разпитващите той каза в болничната си стая, че е бил вдъхновен от видео на „Ислямска държава“ и лидера ѝ Абу Бакр ал Багдади.

 

Снимка: Reuters

Категории ПланетаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *