ВСС: Специализираният съд няма капацитет да гледа дела за корупция

ВСС: Специализираният съд няма капацитет да гледа дела за корупция

При старта на спецправосъдието КС вече бе сезиран за неговата „извънредност“, но не откри противоконституционност

 

 

Специализираният наказателен съд няма капацитет да поеме делата за корупция, стана ясно на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Проблемът все още не е разгледан от съдийската и прокурорската комисия, допълниха съдебните кадровици, цитирани от bTV.

В момента в Специализирания съд има само 18 съдии.

Откриване на 15 нови щатни бройки за магистрати е поискал шефът на спецсъда Георги Ушев от ВСС, съобщи представляващият съвета Боян Магдалинчев. Кадровото разрастване се налагало заради промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които прехвърлиха на спецправосъдието делата за „високата корупция“ срещу депутати, министри, магистрати, шефовете на НАП, НОИ, на агенции и т.н.

Промените влизат в сила на 5 ноември, а, по приблизителните изчисления на Ушев се очаквал прилив от над 2000 дела. В момента те били около 4600.

Неотдавна Софийският градски съд (където досега основно разглеждаха подобни казуси) оповести, че при тях има 26 такива дела, като повечето ще се довършат от СГС, едва пет не са започнати или са върнати за доразследване и очевидно ще се прехвърлят в спецсъда. Преди дни тази бройка нарасна и с делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев, което също бе върнато на прокуратурата, напомня „Де Факто“.

Належащ за решаване е и сградният проблем на съда, но засега няма визии как, стана ясно още от думите на Боян Магдалинчев. Но най-вече в проектобюджета на правителството за догодина средства за разрастването на спецправосъдието на този етап не са предвидени. Нито пък пари за новите „бонуси за резултатност“ – до 6 заплати годишно, които вече ще са раздават спецмагистрати и служители. За тях се искат около 4 млн.лв.

Председателят на ВКС Лозан Панов от своя страна напомни, че на последното си заседание пленумът на Върховния касационен съд е дал мандат на комисия да допълни подготвяно искане до Конституционния съд срещу прехвърлянето на „високата корупция“ в спецсъда. При старта на спецправосъдието КС веднъж вече бе сезиран за неговата „извънредност“, но тогава не откри противоконституционност. Един от мотивите бе, че новите юрисдикции ще гледат дела според вида на извършените престъпления (основно организирана престъпност), а не според персоните. А в Словакия преди няколко години тамошният КС бе отменил спецсъдилищата, включително с аргумента за въвеждането на „разделение“ между магистратите по заплащане.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *