Нападателят в Манхатън е емигрантът от Узбекистан Сайфуло Хабибулаевич Саипов

Нападателят в Манхатън е емигрантът от Узбекистан Сайфуло Хабибулаевич Саипов

Нападателят, който във вторник уби 8 души на велоалея в Манхатън, е 29-годишният емигрант от Узбекистан Сайфуло Хабибулаевич Саипов.

Според американски медии и източници от органите на реда той е пристигнал в страната през 2010г. и е работел като шофьор в Ню Джърси. Във вторник той нахлу с пикапа си по една от популярните алеи за колоездачи в западната част на Манхатън и прегази мнозина. Уби 8 души и рани поне 11 души. Петима от убитите са аржентинци.

Удар в училищен автобус прекъсна атаката му. Саипов се опита да избяга и бе прострелян в корема от полицай. Според първите официални информации той е размахвал пистолет за пейнтбол и оръжие, стрелящо с пластмасови пелети, като е викал “Аллах Акбар!“.

За момента не е ясно какъв точно е имигрантският му статут. Според американски медии на път за САЩ той е преминал през Пакистан. Няма официално потвърждение и на съобщенията, че Саипов е оставил бележка, в която обявява, че е извършил нападение от името на „Ислямска държава“.

Според „Ню Йорк таймс“ той е бил известен на федералните власти покрай разследване, но не посочва по какъв проблем е било това разследване, кога е проведено и какъв е резултатът от него.

Категории Акцент-2, Конфликти

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *