Запечена ПР пуйка a la Пеевски

Запечена ПР пуйка a la Пеевски

Американска агенция за комуникации е била наета да разпространи съобщение до десетки сайтове за „българския Бърни Мадоф“ Цветан Василев

Задвижената процедура от адвокатите на Цветан Василев по Global Magnitsky Human Rights Accountability Act (законът „Магнитски“), в която за нарушители на правата на банкера са посочени депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров очевидно изкарва от нерви поне единия от двамата.

Пеевски първо обяви чрез интервю с американски адвокат в един от своите вестници – „Монитор“, че наема американска кантора, която да го защитава.

В контролирани от Пеевски медии пък в последните два месеца редовно се появяват коментари по темата на дребни по калибър американски политици от резерва или бивши агенти на службите.

Медиите на Пеевски на няколко пъти препечатаха с усърдие и появил се в жълтеещата американска медия FOX news коментар на местен юрист, който оспорва правото на Василев да се позовава на „Магнитски“.

И така до днес, когато контролираният от Пеевски, иначе издаван от главната редакторка на „Стандарт“ Славка Бозукова сайт БЛИЦ съобщи: „Извънредно в БЛИЦ! Местната преса в Америка избухна и изобличи Цветан Василев!“

Според изданието „повече от 600 регионални новинарски издания, във всички щати в Америка, са публикували през последната седмица изобличаващо разследване със заглавие „Най-търсеният от Интерпол: Българският Бърни Мадоф се опитва да си купи свободата“, чрез което истината за това кой всъщност е Цветан Василев и защо иска да заблуди американските законодатели във връзка със закона Магнитски, вече е достояние на всеки американец от Източното до Западното крайбрежие на САЩ.“

Следва списък, в който присъстват издания като„Daily Journal“, „Dеsert News“, „Pacifica Tribune“, „Sm Daily Journal“ и др.

Публикация със заглавие „Interpol’s Most Wanted: Bulgarian Bernie Madoff Tries To Buy His Freedom“ наистина се открива в американски онлайн издания.

Следите от нея водят към ПР агенцията, специализирана в доставката на платени съобщения North American Precis Syndicate.

Компанията е базирана в Ню Йорк и се управлява от Дороти Йорк. Сред услугите й са разпространяване на съобщения – основно в безплатни регионални вестници във всички щати, дистрибуция на дискове и др.

От North American Precis Syndicate не отговориха на имейла дали те са автори на текста „Interpol’s Most Wanted: Bulgarian Bernie Madoff Tries To Buy His Freedom“, но това може да се предполага с голяма доза сигурност, защото той фигурира в HTML версията на системата им napsnet.com. Тази система позволява свободно копиране и пействане на съдържанието от текстовете там. Тя позволява и директно „инжектиране“ на това съдържание.

Връзката с North American Precis Syndicate личи и от официалния блог на компанията, където те имат практиката да публикуват текстовете, които дистрибутират. Текстът за „българския Мадоф“ все стои на водещата страница на блога. Макар и вече да е застрашен от изпадане от нея, защото е притискан от текстове за това как може да се приготви вкусно пълнена пуйка и как пробиотиците влияят на чревната флора.

Тектът със заглавие „Interpol’s Most Wanted: Bulgarian Bernie Madoff Tries To Buy His Freedom“ с автор napsnet.com е публикуван и на официалната Фейсбук страница на North American Precis Syndicate. Там също е преследван от текста с рецептата за пълнената пуйка.

От North American Precis Syndicate не отговориха на изпратен по имейл въпрос кой е клиентът, поръчал разпространението на текста за Цветан Василев, а и едва ли ще го направят.

Публикуването на новината за съществуването на този текст в контролиран от Делян Пеевски сайт обаче дава удовлетворителен отговор на въпроса.

Очевидно с навлизането на казуса „Магнитски“ в решителна фаза изтрещяването ще се увеличава. Поне Америка ще се наслади на българска журналистика.

Категории Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *