Учени: Промените в климата водят до финансови загуби и влошено здраве

Учени: Промените в климата водят до финансови загуби и влошено здраве

Загуби на стойност 129 млрд. долара през миналата година и здравословни проблеми при хората са предизвикали промените в климата. Това пише сп. The Lancet, като се позовава на проучване на 24 академични институции и междуправителствени звена. Сред тях са Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, чиито експерти прогнозират задълбочаване на тази тенденция.

От 2010 до 2016 г. се наблюдава увеличение с 46% на климатичните бедствия, като цели 797 „екстремни“ събития са регистрирани през миналата година. В числото на загубите не са включени последствията от множеството смъртни случаи, наранявания или болести, причинени от катаклизмите.

Според учените природните бедствия засега не могат категорично да бъдат отдадени единствено на измененията в климата, но те със сигурност влияели на честотата на бедствията.

„Наред с риска за живота и имуществото, както и разпространението на болести, пренасяни по вода и от насекоми, изменението на климата може да създаде и дългосрочни опасности за здравето”, се посочва в изследването.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *