Списъкът на Василев: Какво задигна от КТБ Пеевски

Списъкът на Василев: Какво задигна от КТБ Пеевски

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев предложи в коментир на личния си сайт няколко промени в законопроекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, внесен от ДПС депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В саркастичен стол Василев прави някои сериозни предложения, които без съмнение биха хвърлили повече светлина върху процеса на водена на несъстоятелност на КТБ.

„1. Назначават се три оценителски компании за оценка на активите на КТБ и тези, които са придобити чрез финансиране от банката към 20.06.2014 г. Компаниите са посочени от:

а) ФГВГ;

б) необезпечените кредитори;

в) основния акционер на банката;

  1. В срок от шест месеца се изготвят оценки на всеки от активите, като за меродавна се приема средната аритметична от трите оценки.
  2. Активите, които са вече придобити от трети лица в резултат на цесии или други операции, вкл. и чрез частни съдебни изпълнители (ЧСИ), се предлагат за окончателно откупуване на лицата по актуализираната оценка по т. 2, намалена с евентуално платените (или поети) ангажименти по цесии и плащания по ЧСИ, доказани със съответните платежни документи. В случай на отказ, се прилага Законът за конфискацията им в полза на масата на несъстоятелността на банката.
  3. Активите, които все още са под контрола на КТБ, се изнасят на публичен търг за продажба при условията на т. 2 и т. 3.
  4. С всички постъпления се погасяват задължения на фирмите собственици (или бивши такива) на активите, както и на техни кредитори към банката.
  5. Разликата между постигнатата цена на търговете и оценката към 20.06.2014 г., както и стойността на активите, които са попаднали в трети ръце и не могат да бъдат възстановени (Виваком, НУРТС, например), се покриват от държавата в масата на несъстоятелността по сметките на техните бивши собственици. По същия начин се покрива в масата на несъстоятелността и издръжката на КТБ. С всички постъпления се погасяват задълженията такива, каквито са към 20.06.2014 г.
  6. Преходни и специални разпоредби:

Всички активи, придобити (откраднати) чрез т.нар. вътрешни цесии между фирми, обслужвани от Финансово консултиране и Бисер Лазов, се заплащат от владеещите ги компании или се връщат в масата на несъстоятелността и се предлагат на публична продан по предварително изготвените оценки.“

В писмото Цветан Василев публикува и списък с активи, кредитирани и контролирани от КТБ преди обявяването й в несъстоятелност озовали се след падане й под контрола на ДПС депутата Делян Пеевски.

„Вярвам, че г-н Пеевски като държавнически мислещ човек ще даде първи пример за това и ще съдейства за възстановяването в масата на несъстоятелността, а именно като плати:

а) реалната цена на Техномаркет;

б) цената на София Прес;

в) изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж;

г) 12,5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на Ливеро при схемата за приватизация на Булгартабак;

д) 14,5 милиона евро на СД Дивелопмънт, откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с Техноекспортстрой;

е) 1 милион лева, дължими от ФК Левски на Билдинг Рисорт чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Ал. Ангелов;

ж) 8 милиона лева остатъчен дълг на Промишлено строителство холдинг, Техноекспортстрой и Сиболе Сървисиз към КТБ;

з) разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към Партнер лизинг;

и) така и неизплатените задължения на медийната му империя.“

В списъка на Василев личат някои известни и досега бизнес авантюри на Пеевски, но има и нови. За първи път например Василев дирекрно свързва адвокатът на Пеевски Александър Ангелов с финансиране на „Левски“.

„Ако му трябва опресняване, г-н Пеевски може да прибегне към следствието и прокуратурата. Те ги притежават!“, завършва писмото си Цветан Василев

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *