Саудитска Арабия даде специален вид гражданство на робот

Саудитска Арабия даде специален вид гражданство на робот

Саудитска Арабия стана първата страна в света, дала гражданство на хуманоиден робот, съобщи британският в. „Индипендънт“.

Този ход е опит да се популяризира Саудитска Арабия като място за развитие на изкуствения интелект – и, вероятно, да му се даде възможност да стане пълноправен гражданин. Но мнозина посочиха, че едни и същи права не се предоставят на много хора в страната.

Връчването на гражданството стана на специална конференция в Рияд. „Имаме малко обяснение. Току-що научихме, че София – надявам се, че ме слушате, сте получили първото саудитско гражданство за робот“, каза модераторът на панела и писателят Андрю Рос Соркин.


След това Роботът София се качи на сцената на конференция, за да сподели щастието си от „историческата“ придобивка.

„Благодаря на Кралство Саудитска Арабия. Аз съм много горд от това уникално отличие“, каза Софиа пред панела. „Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях“. Когато водещият Соркин я попита дали роботите могат да се разпознават, София отговори: „Може ли да Ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?“.

„Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добре. Ще направя всичко възможно, за да направя света по-добро място“ – увери София.

София е хуманоиден робот, разработен от хонконгската фирма „Хансън роботикс“. Освен да говори, тя може да се усмихва закачливо, да се шегува. Тя обаче няма собствено съзнание.

През март 2016 г. София отговори стряскащо на въпроса на създателя си Дейвид Хансън „Искаш ли да унищожиш хората?“ с „О Кей“, ще унищожа хората“.

Категории Обектив, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *