Три години след фалита на КТБ Пеевски ще пълни масата на несъстоятелност с нов закон

Говорит „Берлин“:

Три години след фалита на КТБ Пеевски ще пълни масата на несъстоятелност с нов закон

Близо три години след обявяването на Корпоративна търговска банка трима депутати от ДПС внасят промени в закона за банковата несъстоятелност, чиято цел  е „да върнат активите на КТБ в патримониума на несъстоятелността, а оттам и на държавата“. Това съобщи депутатът от Йордан Цонев. Един от вносителите на промените е и Делян Пеевски.

Според Цонев това е отговорът на всички обвинения към Пеевски, че е участвал както във фалита на КТБ, така и във вторичното разграбване на активите на банката.

Колегата на Цонев Хамид Хамид, който е третият вносител, коментира, че ако бъдат приети тези промени, те ще бъдат инструмент в ръцете на синдиците за връщане на активите. С тях се обявяват за нищожни всички цесии, както и всички заличавания на обезщетения по кредити.

Говори Пеевски

В своя позиция, разпространена чрез в. „Труд“ и БЛИЦ Делян Пеевски обяснява, че законопроектът цели „да бъде предотвратено продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения, както и да се даде възможност на синдиците на банката да попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността.“

ДПС депутатът изчислява, че „за времето от поставянето на КТБ под специален надзор, въпреки непрекъснатите коментари на различни политици, на представители на неправителствения сектор и на псевдо-финансови анализатори, никой не назова истинския проблем, а именно, че имуществото, закупено с пари с произход КТБ, не може да достигне до масата на несъстоятелността. Нещо повече, с изключение на ДПС, никой не предприе и нужните законодателни инициативи, нито предложи конкретни действия или мерки, за да се предотврати ограбването на активите, закупени с пари на банката. Вместо това, същите тези лица целенасочено заливаха обществото с фалшиви новини, с неверни факти и инсинуации, единствено с цел да прикрият по този начин ограбване на активите и извършителите на грабежа.“

Промените

Проектът на Пеевски и компания предвижда създаване на нов Член 31а в Закона за банковата несъстоятелност, според който „временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения, с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане“.

Пеевски, Цонев и Хамид предлагат още създаването на нов член за „Несъстоятелност на сделки извършени от трети лица“. Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето на банката под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото.

Законът на Пеевски също цели да обяви за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.

„Мотивът за изготвяне на законопректа е случилото се с КТБ и нейните активи, след обявяването й под особен надзор. Процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ“, обясни Цонев.

Той допълни, че всичко това е анализирано внимателно. Цонев каза, че има и пропуски в законодателството и грешки, допуснати от квесторите. Според него ако законопроектът бъде приет той ще бъде ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците, за да възстановят те разграбеното от КТБ. Цонев определи твърденията, че Пеевски също участва в този процес като фалшификации и манипулации.

От ДПС не са водили разговори с другите парламентарни групи по тази тема. Цонев призова да се наблюдава внимателно тяхното поведение по този закон.

 

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “Три години след фалита на КТБ Пеевски ще пълни масата на несъстоятелност с нов закон”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *