Прокуратурата: Иво Христов не е чел секретната грама за изтребителите

Прокуратурата: Иво Христов не е чел секретната грама за изтребителите

Документът не бил стигнал до Христов, въпреки че е адресиран до него, тъй като той няма достъп до класифицирана информация

 

 

Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува наказателно производство по сигнала на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, съдържащ твърдения за допуснати нарушения на Закона за защита на класифицирана информация от началника на кабинета на президента, съобщиха от държавното обвинение. Няма данни за извършено престъпление или нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

В сигнала на Тодоров се твърдеше, че като член на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, се е запознал със секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ.

По този сигнал прокурор от СГП е извършил лична проверка, при която е установено следното:

На 26.02.2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от Министерството на външните работи, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран и е предоставен на главния секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов.

Макар в секретния документ да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят, пишат от прокуратурата. Те са установили, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на президента са спазени всички изисквания на закона и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея, заключват от прокуратурата.

Категории ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *