Два региона в Италия поискаха повече автономия в референдум

Два региона в Италия поискаха повече автономия в референдум

 

Два региона на Северна Италия – Ломбардия и Венето гласуваха с над 90% подкрепа за повече автономия в необвързващ с правни последици референдум вчера.

И двете места са управлявани от дясната партия „Северна лига“, която иска да предоговори финансовите си отношения с Рим.

Активността в Ломбардия е била над 40%, обяви областният управител Роберто Марони. Във Венето активността е достигнала 57%. „Можем да отворим нова страница: регионите, които поискат повече власт, ще я получат“, заяви Марани в рече след обявяването на резултатите в столицата на Ломбардия и финансов център на Италия – Милано. Той уточни, че става дума за власт за обсъждане на приходите от данъци, която обичайно е в ръцете на Рим. По думите му това е първата стъпка към големи реформи.“

Ломбардия представлява около 20% от италианската икономика, а Венето, където се намира Венеция – около 10%. И в двата региона много местни хора се оплакват, че централното правителство прахосва данъците им в полза на по-бедния Юг.

За разлика от референдума в Каталуня, който хвърли Испания в сериозна политическа криза, италианските допитвания са разрешени от конституцията, но не налагат задължение на националните власти да се съобразят с тях.

„Северната лига“ е основана през 90-те, за да агитира за създаването на независима държава Падания в Северна Италия. По-късно тя изостави сепаратистките си амбиции и сега лидерите ѝ се опитват да разширят подкрепата си и извън Севера.

Категории Акцент, Акцент-2, Конфликти, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *