Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната

Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември

 

 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

„За“ гласуваха 131 депутати, 71 бяха „против“ и 20 се въздържаха, предаде БГНЕС. Законопроектът бе приет на второ четене на 27 септември. С него се въведоха изисквания при назначаването на постоянен секретар на отбраната, като съгласно приетия закон на този пост се назначава държавен служител с професионален опит не по-малко от 8 години и 4-ти старши ранг.

Друго изискване, срещу което президентът възразява, е началникът на отбраната да е изпълнявал ръководна длъжност в държавна администрация не по-малко от 3 години, от които не по-малко от 1 година в Министерството на отбраната.

По време на дебатите Николай Цонков от БСП посочи, че левицата подкрепя ветото на президента. Борис Вангелов от ОП посочи, че самите съставители на мотивите са се самоопровергали.

„Единствено, ако от БСП смятат, че могат да бъдат вечна опозиция, само тогава могат да имат притеснения, че е закрепен статутът на постоянния секретар“, допълни Вангелов. От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев посочи, че ГЕРБ ще подкрепи отново промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и ще отхвърли ветото на президента.

„Във връзка с изискванията за постоянния секретар на отбраната в Закона за отбраната и въоръжените сили, срещу които президентът възразява, Гаджев припомни какво се е случило през март тази година.

„Когато началник кабинета на министъра на отбраната беше назначен по заместване, в рамките на една седмица стана постоянен секретар на отбраната, без преди това да има един ден трудов стаж в държавната администрация“, посочи още депутатът от ГЕРБ.

„Промените в Закона за отбраната не целят да се противопоставим на президента, а да няма партизанщина при назначаването на секретаря на отбраната“, изтъкна Пламен Манушев от ГЕРБ. Манушев заяви, че чрез промените в Закона за отбраната и въоръжените сили ще се издигне авторитетът на Комисията по отбрана и на българския генерал.

Той допълни, че това не се прави, за да се противопоставя Народното събрание на президента. „Не можем ние в това Народно събрание да вкарваме някакво съмнение в българския народ, че сме нещо лошо. Напротив, това е храмът на демокрацията“, изтъкна Манушев.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *