Нов собственик влиза в „Стандарт“ на мястото на кредитирано през КТБ дружество

Нов собственик влиза в „Стандарт“ на мястото на кредитирано през КТБ дружество

Вестник „Стандарт“ има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател „Стандарт нюз“. Това е „Пресгрупа утро“, което е издател на русенския вестник „Утро“. Собственик на „Пресгрупа утро“ е австрийската BG Privatinvest GmbH. Това дружeство на свой ред се притежава от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

Кой е купувач

Името на Грозев и на фирмата BG Privatinvest GMBH станаха особено популярни около смяната на собствеността в издателя на вестниците „24 часа“ и „Труд“. През декември 2011 г. германските издатели от ВАЦ обявиха, че се оттеглят от пазара в България и продават собствеността на група от австрийски и български инвеститори. Собствеността беше разпределена между BG Privatinvest на Грозев и Хабсбург от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до скандал между двете групи инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и компания в издателя на „24 часа“ и „Труд“ се понижи до 9%, вместо първоначалните 53%.

Всичко това на фона на неяснота за източника на финансиране на водената от Христо Грозев група инвеститори. Медийни публикации и неофициални коментари на участващи в сделката по това време сочат собствениците на „Винпром Пещера“ в комбинация с ДПС депутата Делян Пеевски, който по това време се радва на широко кредитно одобрение от КТБ за източник на това финансиране.

Христо Грозев, Огнян Донев, Любомир Павлов, Карл Хабсбург и Даниел Рутц при подписването на сделката за покупката на "24 часа" и "Труд".
Христо Грозев, Огнян Донев, Любомир Павлов, Карл Хабсбург и Даниел Рутц при подписването на сделката за покупката на „24 часа“ и „Труд“.

 

 

В крайна сметка Грозев и стоящите зад него бизнес интереси се провалят в опита да станат собственици на два от най-тиражните по онова време всекидневника – „24 часа“ и „Труд“. Малко след като собствеността на вестниците остана у Донев и Павлов обаче, те се сдобиха със сериозни проблеми в бизнеса си и обвинения от прокуратурата за данъчни измами и пране на пари и като резултат бяха принудени да се откажат от издателския си бизнес.

През 2012 г. медийната група беше придобита от компания на главната редакторка на „24 часа“ Венелина Гочева в сделка, кредитирана от Инвест банк пряко и непряко от КТБ.

славка Бойко
Премиерът Бойко Борисов е чест гост на страниците на в „Стандарт“ и на конференциите на изданието

Защо се сменя собственика в „Стандарт“

Именно непрякото кредитиране е най-вероятен двигател и на промяната на собственост в „Стандарт“. Малко под 35% от дружеството издател „Стандарт нюз“ до скоро се държеше от компанията „ГМ Прес“. Това дружество е вече е обявено в несъстоятелност, защото не може (или не иска) да връща задълженията си към „Булит 2007“. „Булит 2007“ е дружество кредитирано от КТБ, което на свой ред е прехвърляло парите към „ГМ Прес“, с които пък се е издържал „Стандарт“. От разпространени в медиите и неотречени от никого договори между „Булит 2007“ и „ГМ Прес“ в периода 2011 – 2012 г. към бившето дружество собственик в „Стандарт“ са заминали поне 6.5 млн. евро.

През 2014 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски влизат в остър конфликт, а „Стандарт“ става арена на серия „разследвания“, които напълно съвпадат с линията на Пеевски. „Булит 2007“ прави опит да си поиска обратно парите от „ГМ Прес“. Но издателят на „Стандарт“ очевидно няма такива планове. „Булит 2007“  завежда дело с искане за обявяване в несъстоятелност на своя контрагент. Следва бясно напускане на борда на директорите на „ГМ Прес“.

Препис от акционерната книга на „Стандарт нюз“ показва, че акциите на „ГМ Прес“ са джиросани на „Пресгрупа утро“ през юли 2014 г. Доколко това е вярно и дали е антидатирано вписване е трудно да се установи. Фактът, че „Пресгрупа утро“ влиза в борда на директорите на „Стандарт нюз“ чак през октомври 2017 г., когато се прави цяла поредица вписвания е достатъчно показателен.

Справка в Търговския регистър показва, че издателят на „Стандарт“ не е публикувал свой отчет за 2012, 2013, 2014, 2015 г. В този период не е провеждало и общо събрание на акционерите. По тази причина и не е ясно кой е бил собственик на дружеството в този период.

Промените в книгата на акционерите са добра основа задълженията на „ГМ Прес“ към КТБ никога да не бъдат покрити. Собствеността в издателите на „Стандарт“ и групата БЛИЦ – Шоу са единствените активи, които синдикът на „ГМ Прес“ можеше да осребри. И двата вече са загубени.

Снимка: capital.bg

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Нов собственик влиза в „Стандарт“ на мястото на кредитирано през КТБ дружество”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *