Испанското правителство отнема автономията на Каталуня

Испанското правителство отнема автономията на Каталуня

Действията на Рахой бяха подкрепени от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

 

Испанското правителство ще задейства отнемането на автономията на Каталуня тази събота, обяви премиерът Мариано Рахой, цитиран от испански медии и „Ройтерс“.

Регионалният лидер Карлес Пучдемон не е отговорил на въпроса дали на 10 октомври е обявил независимостта на автономната област или не. Затова кабинетът „ще продължи процедурите, предвидени в член 155 от Конституцията, за да възстанови законността“, се казва в съобщението. Очаква се в събота в 11 ч., след Европейския съвет днес и утре, да се проведе извънредно заседание на кабинета в Мадрид, на който процедурата да бъде задействана.

Задействането на процедурата по въпросния „чл 155“ – пряка намеса на Мадрид в автономни области, които застрашават националната сигурност и обществения ред, няма автоматично да отнеме самоуправлението, тъй като трябва да бъде одобрена от сената. Целта на мярката ще е свикване на нови избори в Каталуня. (Повече за последствията от отмяната на автономията четете тук.)

Действията на Рахой бяха подкрепени от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. „Никой в Европа няма да ви помогне. Ще сте сами, никой няма да помогне на правителството на Каталуня в тази посока,“ каза той в изявление, адресирано до Пучдемон и го призова да не обявява независимост. Други европейски реакции се очакват на предстоящия Европейски съвет довечера и утре.

В първите минути след изявлението на правителството Карлес Пучдемон не коментира ситуацията. Други представители на кабинета в Барселона и на парламента призовават за сдържаност и диалог. От националистическата формация ERC – коалиционен партньор на Пучдемон, но и главен опонент, ако в Каталуня се проведат нови избори – защитиха регионалния лидер и му казаха, че „страните“ (Мадрид и Барселона) трябва да започнат диалог, както самият той е предложил.

„Г-н премиер Рахой, въпросът е много прост, искате ли да се състои среща между правителствата на Каталуня и Испания?“ написа каталунският вицепремиер и лидер на ЕRC Ориол Жункерас. Думите му са язвителен отговор на коментарите в Мадрид, че въпросът до Барселона дали е обявена независимост или не всъщност е „много прост“ и изисква „да“ или „не“.

Снимка: Ройтерс

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *