Чуждите инвестиции продължават своя катастрофален спад

Чуждите инвестиции продължават своя катастрофален спад

Чуждите инвестиции в България продължават да се свиват значително за втора поредна година. Към края на август те са достигнали 516.5 млн. евро, докато година са били на стойност 1.1 млрд. евро. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Отрицателният резултат не е само на базата на натрупване, но е устойчива тенденция. Данните само за август 2017 г. показват ръст от 71.6 млн. евро, при увеличение със 158.1 млн. евро за август 2016 г.

В значителна степен спадът в чуждите инвестиции се дължи на понижението при дяловия капитал. От вложения на стойност 562 млн. евро за периода януари-август 2016 г. в края на същия период на текущата година сумата се понижава до малко под 22 млн. евро.

Инвестициите в дялов капитал са особено важни, защото те представляват устойчиво и в повече случаи по-дълготрайно вложение. По тази причина и от спадът при тях е особено притеснителен.

Лидер в чуждестранните инвестиции отново е Холандия. През август вложенията от страната нарастват с почти 44 млн. евро до общо 435.8 млн. евро от началото на годината. Инвестициите от Холандия са главно в дългови инструменти.

Категории Акцент, ПариЕтикети

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *