Смъртоносна доза за независимото слово в Русия

Смъртоносна доза за независимото слово в Русия

Независима експертиза установи, че случайност е спасила от смърт Юлия Латинина

 

 

Заключението на независимите експерти е категорично – журналистът от седмичника „Новая газета“ Юлия Латинина е атакувана със смъртоносен газ, който е и обществено опасен прецедент. Латинина  вече не е в Русия. Преди по-малко от месец тя напусна страната и заяви, че не възнамерява скоро да се върне.Това стана по скайп по време на редовното ѝ седмично едночасово публицистично предаване по Радио „Ехото на Москва“.

Няколко часа по-рано тя бе удостоена с наградата за защита правата на човека и свободата на словото „Камертон“ на името на Анна Политковская, нейна колежка от седмичника, която бе убита пред дома си през октомври 2006г. след поредица разследвания за корупцията по върховете на политиката и армията и в частност в Чечения.

Престъпленията срещу нея в продължение на една година не стигат до никъде. Същото се случи и с убития на Червения площад в Москва политик и правозащитник Борис Немцов. Осъдени бяха извършителите, поръчители изобщо не са търсени.

 

В редакцията на „Новая газета“ вече са убедени, че нападението през лятото в дома на Юлия Латинина не е хулиганство, а жестока акция, извършена по начин, който освен всичко друго е и обществено опасен. Само случайността я спасява от необратими последствия. И не само за наблюдателя на „Новая газета“ и „Ехото на Москва“ Юлия Латинина и нейните родители, но и за съседите, сред които са възрастни хора и деца. Здравето, ако не и животът, на осем души са били застрашени.

През нощта на 17 юли тази година Юлия Латинина и нейните родители се събуждат от силен кучешки лай. Един от съседите излиза на терасата и забелязва бързо отдалечаваща се кола. След това усещат и ужасната миризма – с някаква отвратително воняща течност е облян амтомобилът на Латинина, стените на къщата, в която живеят две семейства, и прозорците. Миризмата се задържа и на другия ден. Сериозно са пострадали децата – задушават се, повръщат, и едва тогава решават да извикат полиция. Експертите вземат проба от веществото, разпитват потърпевшите и се започва следствена проверка.

Редакцията на „Новая газета“ от своя страна изпратихме образци от течността за независима експертиза. Изводите от нея не оставят място за съмнение, че спящите и нищо неподозиращи хора са могли да пострадат много сериозно.

Специалистите определят химическия състав на отровата и степента на опасност за живота и здравето на човек дори в незначителни количества.

Съединението (соли на фталовата киселина) е във висока степен опасно за живота и здравето – пределно допустимата концентрация е 10 мг във въздуха и може да се задържи няколко денонощия.

Цяла година се точат опитите за покушение над Латинина.

На 20 август 2016г. недалеч от редакцията на „Ехото на Москва“ неизвестен хвърля върху журналистката фекалии и успява да избяга. От полицията обясняват, че е трудно да се стигне до извършителя, тъй като престъплението било внимателно обмислено и следите старателно заметени. Случаят обаче нашумява, намесват се офицерите „с големи звезди“ от Следствения комитет и започват предварително производство, но не дори „по хулигански подбуди“, а по много по-лекия член от НК за „възпрепятстване на професионалната работа на журналиста“.

На 22 септември 2016 г. следва отказ за възбуждане на наказателно производство и ако първоначално следователят намира някакви признаци за престъпление, сега той твърди, че няма престъпление. Тоест екскрементите са налице, но свързано с тях събитие не съществува. Междувременно следствието връща делото обратно в полицията с препоръка за възбуждане на административно дело. Нищо не възбуждат, никого не намират.

Есента на същата 2016г. – внезапен отказ на спирачките на автомобила на Латинина. Слава Богу, скоростта е незначителна и всичко приключва с малка катастрофа.

И на 17 юли 2017г. е газовата атака.

Септември 2017г. – подпалване на автомобила. Експертизата установява три източника на пожар. Възбудено е наказателно дело.

Семейството на Латинина е принудено да напусне временно страната.

Начинът, по който са извършени серията престъпления, дава увереност на журналистите от „Независимая газета“ да твърдят, че те са извършени от едни и същи лица. Безнаказаността към руските мутри им дава кураж да минават към все по-опасни действия – от бейзболната бухалка до отровни вещества за масово поразяване.

И следват въпроси от изключително значение: Къде и у кого се съхраняват такива или подобни отрови и в какви количества? На тези въпроси трябва да отговорят правоохранителните органи и да установят всички замесени – заедно с поръчителите, на серията нападения над журналиста Юлия Латинина в продължение на една година. Ако това се случи, то ще е първото дело срещу убийци и похитители на свободното слово в Русия, което ще открие източникът на едно голямо зло. Засега почти няма надежда това да се случи.

По материали на „Независимая газета“

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

2 коментара към “Смъртоносна доза за независимото слово в Русия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *