Осем членове на Съвета за съдебната реформа искат извънредно заседание

Осем членове на Съвета за съдебната реформа искат извънредно заседание

Искането е отправено от Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България и неправителствени организации

 

Извънредно заседание на Съвета за съдебна реформа поискаха осем негови членове. Искането е до правосъдния министър Цецка Цачева, която е председател на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Искането е отправено от Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, СНЦ “ Сефита“, сдружението „Център за неправителствени организации в Разград“, Националната мрежа за децата, Програмата за развитие на съдебната система и Българския институт за правни инициативи.

Проектът за промени в закона за съдебната власт, с които ще бъдат осигурени по-високи заплати на работещите магистрати в специализирания съд, ще бъдат приети от парламента в спешни срокове. Това се разбра, след като проектът беше гласуван на 13 октомври на първо четене. „За“ гласуваха общо 110 народни представители, от БСП бяха единствените с критики към проекта. Те обявиха, че в този му вид няма да го подкрепят и гласуваха въздържал се.

Измененията бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти. Промените трябва да влязат в сила в началото на ноември.

Членовете на съвета искат и да се създаде работна група, която да се занимае с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“.

Съветът бе създаден през януари 2016 г. с постановление на Министерския съвет. Част от правомощията на съвета са да обсъжда предложения за промени в нормативните актове, свързани с изпълнение на стратегията, както и да координира политиките за прилагане на стратегията.

Осемте организации припомнят, че искане за свикване на извънредно заседание на съвета може да бъде направено от 1/3 от неговите членове. Заради съкратените срокове за придвижване на законопроекта в Народното събрание пък организациите са поискали от министъра на правосъдието да свика съвета във възможно най-кратък срок.

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *