Държавата отстъпва лотарийния бизнес

Държавата отстъпва лотарийния бизнес

Финaнсовите показатели на Българският спортен тотализатор продължават да се влошават и през 2017 г.

Държавата стремително губи позиции в лотарийния бизнес. Това показват резултатите на държавното предприятие „Българския спортен тотализатор“ (БСТ). Хазартният бизнес, разбира се, не е най-големият приоритет на държавата, но в случая с държавното тото финансовите резултати са важни, защото от тях се правят отчисления за издръжката на масовия спорт в България.

А резултатите показват, че държавното тото продължава да свива пазара си и през 2017 г., след като вече загуби позиции през миналата година. За периода януари – юни 2017 г. приходите от хазартни игри на БСТ се понижават до 71.6 млн. лв. спрямо отчетените 74.4 млн. лв. година по-рано.

Печалбата от оперативна дейност пък се свива до малко над 16 млн. лв. спрямо отчетените над 20 млн. лв. в края на юни 2016 г.

 

Не е от късмета

И ако си мислите, че това влошаване на финансовите резултати може да се дължи на по-голям късмет сред участниците, което да е наложило и плащането на високи печалби – не сте познали. За полугодието на 2017 г. тотото е изплатило на печелившите си участници 37.3. млн. лв., а година по-рано наградите са били 37.5 млн. лв.

Единственият показател, който БСТ повишава, са разходите за външни услуги – от 5 на 6.6. млн. лв. Какви са те отчетът не казва, но обикновено тук са средствата за различен вид обслужване – юридическо, маркетингово, ПР и др.

Разбира се, повишаващите се разходи за външни услуги може да са и част от някаква стратегия на ръководството на БСТ за преструктуриране на работата. За момента обаче това не личи да носи никакви положителни резултати.

Още повече, че влошените финансови резултати идват след спад за цялата 2016 г. Тогава държавното тото се раздели с над 10 млн. лв. от реализираната си през 2015 г. печалба до 39 млн. лв. Приходите пък се свиват до малко над 151 млн. лв. спрямо 167 млн. лв., отчетени в края на декември 2015 г.

И отново единственият показател, който расте, са разходите за външни услуги.

Конкуренцията лети

За сравнение основните конкуренти на държавното тото – свързаните с хазартния бос Васил Божков компании, отчитат значително по-добри финансови резултати. Операторът на популярната от телевизията игра „Национална лотария“ – компанията „Ню геймс“,например, отчита близо 73 млн. лв. печалба за 2016 г., спрямо 54 млн. лв. година по-рано.  Данните са от класацията на в. „Капитал“ за най-големите български компании. В Търговския регистър „Ню геймс“ е публикувала отчет със заличени стойности. Друга компания от групата на Божков, специализираната в спортни залагания „Еврофутбол“, отчита спад на печалбата си до 41 млн. лв., но продажбите й продължават да се увеличават и в края на 2016 г. са надминали 116 млн. лв.

Снимка: Ekrana.info

Категории Акцент, Мнения, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *