Кой ще стане канцлер на Австрия – директорът, алпинистът или дуелистът

Кой ще стане канцлер на Австрия – директорът, алпинистът или дуелистът

Бивш директор от системата на държавните железници, запален алпинист и политик, предизвикал свой опонент на дуел с шпаги са тримата основни кандидати да ръководят Австрия след парламентарните избори днес.

Кристиан Керн

През май 2016 г. Керн пое ръководството на Социалдемократическата партия, както и канцлерския пост от непопулярния си предшественик Вернер Файман.

При заемането на новата длъжност Керн беше смятан за ново лице и енергичен човек, който не принадлежи към партийния елит, но който в продължение на няколко години успешно е ръководил Австрийските държавни железници.

Израснал е в работнически квартал на Виена, в скромно семейство. Днес обаче от произхода му са останали малко видими следи; 51-годишният политик сега е по-известен със скъпите си, ушити по поръчка костюми и маниера си на поведение на интелектуалец.Липсата на силна връзка с партийния електорат направи за Керн трудно да проведе ефективна предизборна кампания.

Себастиан Курц

В един от предизборните си видеоклипове ръководителят на австрийските консерватори изкачва сам на зазоряване алпийски връх с височина 2995 м. „Да направиш правилното нещо е въпрос на решение, решение, което често пъти трябва да вземеш сам“, казва Курц със своя глас във видеозаписа, представяйки се като следващия лидер на Австрия.

Трийсет и една годишният политик от години се подготвя за тази длъжност. След известен период в общинския съвет на Виена на 24-годишна възраст Курц зае правителствен пост, ставайки държавен секретар в министерството на вътрешните работи. На 27 вече беше назначен за министър на външните работи.

 

Познат със своята пригладена назад прическа и липсата на вратовръзка, Курц се утвърди като политик, противопоставящ се на имиграцията, който заедно с други страни от региона допринесе за затварянето в началото на 2016 г. на Балканския миграционен маршрут.

 

Хайнц-Кристиан Щрахе

 

Когато през 2005 г. Щрахе застана начело на партийното ръководство, „Партията на свободата“ се възстановяваше от тежък изборен резултат от само 10%. На последните парламентарни избори през 2013 г. популистите спечелиха над 20% благодарение на усилията му да премести партията от крайното дясно към политическия център.

Като по-млад Щрахе поддържал връзки с личности от крайната десница, а през 2004 г., според традициите в националистическите студентски съюзи в немскоезичните страни, той предизвикал на дуел със саби човек, който по време на партийно събрание го разкритикувал.

Но през последните години 48-годишният политик опита да изглежда по държавнически, използвайки по-премерен език, когато пропагандира политическите си виждания срещу имиграцията, както и предприемайки твърди действия срещу представители на партията, изразяващи крайни възгледи./БТА

Категории Общество, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *