Изборите в Долна Саксония са генералната репетиция за коалиция „Ямайка“

Изборите в Долна Саксония са генералната репетиция за коалиция „Ямайка“

Изборите за парламент на втората по големина провинция на Германия – Долна Саксония са първи тест за канцлера Ангела Меркел пред гласоподавателите преди началото на преговори за нова коалиция за федерално управление.

След най-лошите резултати за консерваторите на избори за Бундестаг от 1949г. насам сега те се надяват на победа, която да подсили позициите им преди да седнат на масата за преговори със „Свободните демократи“ и Зелените. Но разликата между християн-демократите и социалдемократите в Долна Саксония е минимална, а 29% от имащите право на глас не бяха определили за кого ще гласуват – и дали изобщо ще гласуват – броени дни преди вота.

Прогнозни данни от проучване за ZDP, разпространени в четвъртък, показаха 34.5% за ГСДП, 33% за ХДС, Зелените и „Свободните демократи“ с по 9%, почти сигурно първо влизане в местния парламент на „Алтернатива за Германия“ със 7% и Лявата партия с 5%.

Стопяването на разликата между първите две партии е впечатляващо, след като през август ХДС имаше 12 пункта преднина пред ГСДП.

Изчисленията при тези резултати показват, че ГСДП и Зелените няма да съберат достатъчно за коалиция, дори тя да стъпи на управляващо мнозинство с Лявата партия. Остават широка коалиция ХДС-ГСДП или „Ямайка“ – съюз на ХДС, „Свободните демократи“ и Зелените, какъвто за трите партии ще опитат да договорят на национално ниво

Ако десницата не спечели в провинцията с близо 8 млн. души население, това ще донесе допълнителни проблеми за ХДС и ще събуди разговорите за това да се търси наследник на Меркел на лидерския пост.

Извънредните избори в Долна Саксония бяха предизвикани от преместването при ХДС на депутатка на Зелените, недоволна, че не е била на водеща позиция в листата за федералните избори в края на септември. Така червено-зелената управляваща коалиция изгуби крехкото си мнозинство и консерваторите получиха възможност да спечелят.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *