Прокурорски свидетел по делото КТБ отърва „24 часа“ от фалит

Прокурорски свидетел по делото КТБ отърва „24 часа“ от фалит

Компанията издател „Про нюз България“ няма да връща задължения към финансираната от банката „куха фирма“ „Сайга Консулт“

Издателят на вестник „24 часа“ – компанията „Про нюз България“, е избегнал обявяването си в несъстоятелност заради неплащането на задължение към дружеството „Сайга Консулт“, през което е финансиран от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Забележителното е, че всичко това се случва с любезното съдействие на един от основните прокурорски свидетели по делото за фалита на КТБ Теодора Танева. Танева е изпълнителен директор на ключовото дружество от икономическата група на Цветан Василев преди рухването на КТБ – Технологичен център институт по микроелектроника (ТЦИМЕ).

Хронологията

През 2012 г. главният редактор на „24 часа“ Венелина Гочева обявява, че придобива издателския бизнес на Огнян Донев и Любомир Павлов. Двамата са купили малко по-рано „Медийна трупа България –холдинг“ от германските собственици ВАЦ. Веднага след сделката Донев и Павлов се сдобиват с редица проблеми с правораздаването в България. Огнян Донев и в момента е обвиняем от прокуратурата за укриване на данъци.

Гочева придобива собствеността чрез „Про нюз България“. Сделката официално е финансирана през кредит от Инвест банк. Дали заради нуждата от още финансиране по преструктурирането или поради необходимост от оперативни средства, „Про нюз България“ прибягва през 2012 г. и до финансиране по малко странен начин – през търговски дружества без дейност.

Именно такъв е случая с дружеството „Сайга Консулт“. „Сайга Консулт“ отпуска поредица от кредити към „Про нюз България“. Според публично оповестени данни към септември 2014 г. става дума за близо 7 млн. евро главница и лихви. „Сайга Консулт“ няма дейност и на свой ред е получила парите, които е осигурила на Гочева и изданията й, чрез заем от КТБ. „Сайга Консулт“ има натрупани необслужвани заеми към банката за над 60 млн. лв.

Падането на КТБ

Цялата вестникарско-банкерска идилия е мощно разтурена от кризата с КТБ, довела до поставянето на банката под особен надзор, а впоследствие и до обявяването й в несъстоятелност.

В краткия открит конфликт между мажоритарния собственик на КТБ  Цветан Василев и ДПС депутата Делян Пеевски през май-юни 2014 в. „24 часа“ е сред медии, които дистрибутират версиите на Пеевски. По това време „24 часа“ и ПИК на Недялко Недялков са единствените медии, пред които Пеевски говори.

Във времето малко преди да  КТБ е поставена под особен надзор „Сайга Консулт“ внезапно решава да си поиска парите от Венелина Гочева. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на адвоката на Венелина Гочева, Димитър Димитров, след неуспешно посещения на адреса на управление и в дома й.

След като „Про нюз България“ не се издължава, през август 2014 г. „Сайга Консулт“ пуска искова молба в Софийски градски съд, с която иска обявяването в несъстоятелност на издателя на „24 часа“.

Делото се проточва близо 3 години и е решено през юни 2017 г. Резултатът е, че съдът отказа да обяви „Про нюз България“ в несъстоятелност.

И тук започва забавната част

Основната причина това да не се случи е, че вземането на „Сайга Консулт“ е продаден на друго дружество. Това дружество е ТЦИМЕ – ключова компания от бизнес империята на Цветан Василев преди падането на КТБ.

В хода на делото, заведено от „Сайга Консулт“, „Про нюз България“ оспорва задължението си и твърди, че то е цедирано на ТЦИМЕ. От своя страна „Сайга Консулт“ пък оспорва да е цедирала това вземане.

Всичко това може да изглежда и доста шизофренно, но си има логичното обяснение. Веднага след поставянето на КТБ под особен надзор в много от дружествата, кредитирани от банката, започва бясна промяна на управители. През юли 2014 г. се появява едно „кърваво писмо“, в което управители на компании и бъдещият главен свидетел на прокуратурата Бисер Лазов се обявяват за жертви на Цветан Василев. Те декларират, че са били назначавани за управители на кредитирани от КТБ компании, които били действителна собственост на Василев.

Сред подписалите писмото е изпълнителният директор на ТЦИМЕ Теодора Танева. По това време акционерите в ТЦИМЕ правят няколко опита да сменят Танева от позицията й на изпълнителен директор, но тя оспорва всичките  в съда. Танева продължава да бъде на тази позиция и в момента.

Управителят в „Сайга Консулт“ обаче е сменен. По делото между „Сайга Консулт“ и „Про нюз България“ се разбира, че точно в този период, малко преди падането на КТБ, ТЦИМЕ е решила да купи вземането към издателя на „24 часа“. Каква е причината – не става ясно. Каква е цената на сделката – също. Единственото ясно е, че двете страните са се договорили да НЯМА ПЛАЩАНЕ. Задължението е договорено да бъде изплатено чрез апорт на имот. Междувременно самото „Сайга Консулт“ е обявено в несъстоятелност заради задълженията си към КТБ, които надхвърлят 60 млн. лв. За синдик е назначен любимият на синдиците от КТБ Росен Милошев. Той пък най-случайно пропуска да оспорва на по-висша инстанция решението на СГС, с което се отказва обявяването на „Про нюз България“ в несъстоятелност. Така решението влиза в сила. И издателят на „24 часа“ си спестява задълженията, които са с първоначален произход КТБ. След промените в Закона за банковата несъстоятелност на синдиците бяха дадени доста правомощия да преследват по съдебен път активи, които са с произход кредити от банката. В случая обаче и синдиците на КТБ не са проявили особен интерес към вземането от издателя на „24 часа“. Но пък доста усърдно са работили по обявяване в несъстоятелност на прекия кредитор – „Сайга Консулт“.

Докато тече процесът между „Сайга Консулт“ и „Про нюз България“ Венелина Гочева коментира пред „24 часа“, че договорът с кредитора бил за продажба на един от активите на „Медийна група България Холдинг“ – „Печатница Варна”, който бил на стойност 7 млн. евро. По него била платена предплата.

Приключването на сделката станало възможно едва през 2014 г. след отпадането на запора върху акциите на МГБХ, който е наложен през 2011 г. в резултат на споровете между бившите съдружници Любомир Павлов и Христо Грозев. В момента, в който продажбата можела да се финализира, „Про нюз” предложил на „Сайга консулт” да изпълни задължението си по предварителния договор. „Научих от в. „Капитал” преди 2 седмици, че „Сайга консулт” имала задължения към КТБ“, казва Гочева.

Вместо със „Сайга Консулт“ обаче медийната група на Гочева прави през октомври 2014 г. сделка с Пеевски. Тогава сградата на Полиграфически комбинат е продадена на новоучредена българска фирма, притежавана от лихтенщайнско дружество с никому неизвестен управител.

Kупувачът – „Карано пропъртис – България“, плаща на собствениците „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро са собствени средства на учредената преди половин година „Карано попъртис“, а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Същия ден са били вдигнати и ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева „Нюз Про“ и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция.

Малко след покупката имотът е отдаден под наем на „Благоевград БТ“. Компания, която към онзи момент е просто част от икономическата структура на „Булгартабак холдинг“, в последната година все повече се превръща в основна единица в бизнеса на Делян Пеевски.

От цялата история кредиторите на КТБ остават с още една чаша студена вода. Този път тя е с измеримост 61 млн. лв., колкото е задължението на „Сайга Консулт“ към банката.

Снимка:Ureport.bg

Категории Акцент, Мнения, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

5 коментара към “Прокурорски свидетел по делото КТБ отърва „24 часа“ от фалит”

  1. А бе завъртяна история, но това, което се разбира е, че вземаш едни милиони па после правиш-струваш и не ги връщаш. Въпросът е да си близък с правилните хора. Очевидно е, че докато на власт е Бойко, такива като Гочева, Спас Русев и други подобни ще им минават номерата. Ако обаче вземе та се разтури тая клика, ще им се сговни ситуацията. Русев например, през февруари беше на път да се откаже от „Левски“, това било, онова било, а сега, след като си оправи нещата с „Виваком“, харчи с широки пръсти.

  2. Ново потвърждение, на отдавна известната истина, че ФК“Левски“се финансира с крадени пари, чрез мафията!

  3. Поредната статия от типа „Цветан Василев е ангел“, а Делян Пеевски е демон. И всичко завъртяно така, че все едно Гочева е виновна, а тезата на Цветан Василев винаги в този сайт е правилната! И на това му се казва обективна журналистика? Къде е мнението на Гочева поне?

  4. Нещо подобно се опитва да направи сега и Славка Бозукова, гл- редактор на вестник „Стандарт“ и акционер на компанията „Стандарт нюз“ АД, защото дължи хиляди левове за заплати и обезщетения на настоящи и бивши свои служители. Но главно – дължи над 13 млн. лв. с лихвите от взети кредити от КТБ чрез „ГМ прес“ АД (тогава също акционер в „Стандарт нюз“) чрез „Булит 007“. Още през лятото на 2014-та „Булит 007“ праща няколко нотариални покани към „ГМ прес“, но и досега няма плащане. Междувременно „ГМ прес“ е заличена като акционер в „Стандарт“, изпадна в несъстоятелност и е заменена с пресгрупа „Утро“. Сега идеята на Бозукова е да обяви фалит, да смени всички останали акционери и да продължи да издава вестника без да плати задълженията си към служителите си, някои от които вече я съдят, между които съм и аз. Тодор Батков обаче явно все още й пречи и не иска да продаде своите акции, поставяйки условия, които Бозукова пък не желае да изпълни. Пеевски вече изобщо не се интересува от „Стандарт“ и затова Бозукова толкова го е закъсала. Проверете случая, ако можете, за да не пишете след време как и „Стандарт“ не е върнал на КТБ 13-те си милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *