ВСС елиминира конкуренцията на Чолаков за председател на ВАС

ВСС елиминира конкуренцията на Чолаков за председател на ВАС

 

Галина Гиргинова

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВАС) отказа да стартира изцяло нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Пленумът на съвета реши днес да подложи на гласуване единствено кандидатурата на съдия Георги Чолаков, но не и тази на съдия Соня Янкулова. Това ще се случи следващата седмица.

Миналата седмица президентът Румен Радев върна предложението за назначаване на Чолаков, като преди това обяви, че счита за редно новият кадрови орган да се произнесе по избора на председател на ВАС, като го препотвърди. Въпросът е принципен. „Днес върнах предложението на новия Висш съдебен съвет, който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото”, коментира пред журналисти Радев.

Едва трима от членовете на ВСС днес счетоха, че изборът трябва да се проведе след изцяло нова процедура, в която е възможно да постъпят и други номинации. Това бяха председателят на ВКС Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Предложението не се прие и кадровиците дебатираха от кой момент тогава следва да продължат процедурата – дали да изслушат отново двамата кандидати или единствено да гласуват номинацията на Чолаков, който бе избран с 20 гласа от предишния състав на ВСС.

Очаквано председателят на ВАС Георги Колев, който открито застава зад Чолаков, обяви, че само неговата номинация следва да бъде подложена на повторно гласуване.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че процедурата за избор на председател на ВАС се състои от три етапа – изслушване на кандидатите, гласуване и избиране и предлагане на президента за издаване на указ за назначаване. Становището на Цацаров бе, че ВСС е в етап три, защото държавният глава не е подписал указ за назначаването на Чолаков. На заседанието се разбра, че Чолаков е изпратил писмо до съвета, в което заявява, че е готов да се яви за изслушване и да отговаря на въпроси.

Вероника Имова каза, че съветът е в стадий на взимане на решение за предложение до президента. Обоснова се, че ВСС е постоянен орган, независимо от смяната на съставите. “Това означава (започването на нова процедура – б.а.) ние да кажем, че не признаваме актовете на предишните съдебни съвети”, каза тя.

Според Атанаска Дишева обаче процедурата трябва да започне от фазата на изслушването и на двамата кандидати. Тя се позова на решение на Конституционния съд от 2002 г., в което се казва, че решението на ВСС няма самостоятелен характер, а подготвителен. Тя заяви, че чл.173, ал. 13 от ЗСВ не може да се тълкува в смисъл, че единственото възможно предложение е за същия кандидат. Дишева бе категорична бе без изслушване и на двамата кандидати в процедурата членовете на ВСС ще действат като “гумени печати”. “Не мисля, че това се иска с връщането на предложението”, поясни тя, цитирайки изявлението на президента Румен Радев.

“Няма как да знаем какви са точните мотиви на президента, защото те не фигурират в указа. В никой случай не може да се твърди какви са мотивите на президента”, не бе съгласен Колев.

Цветинка Пашкунова заяви, че отговорът на въпроса може ли съветът да направи повторно предложение за същия кандидат до президента зависи от две обстоятелства – законосъобразността на процедурата и преценка на качествата на кандидата. За законността на процедурата новите членове на ВСС лесно могат да формират заключения, запознавайки се с наличната документация, каза Пашкунова. Що се касае до качествата на кандидата – кадровиците са затруднени от смяната на състава и неучастието им в процедурата, от невъзможността да го изслушат и да му задават въпроси. “Ако ние вземем решение да продължим висяща процедура от етап гласуване, ние ще направим едно неинформирано и необосновано предложение”, категорична бе тя.

Боряна Димитрова заяви, че законът е категоричен – “както и да го въртим и да го тълкуваме” следва да се направи повторно предложение за същия кандидат, защото той е избран от легитимен орган, процедурата е проведена напълно законно и няма значение какъв е персоналният състав на ВСС. “Няма как да извършим прегласуване, защото то вече е извършено. Единственото, което можем да направим – да внесем същото предложение”, каза тя. По думите й, ако съдебният съвет покани Чолаков за изслушване, това ще бъде извън всякаква процедура.

Атанаска Дишева отново възрази – никъде не се казва, че ВСС следва отново да предложи същия кандидат. Последва гласуване, с което мнозинството с 18 гласа отхвърли предложението да бъдат изслушани и двамата кандидати за председател на ВАС. Красимир Шекерджиев, Даниела Марчева, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Драгомир Кояджиков гласуваха “за” изслушване и на двамата.

Дебат имаше и дали Чолаков да бъде изслушан или направо да се пристъпи към гласуване. Севдалин Мавров предложи Чолаков да бъде поканен, да го изслушат и да се гласува. “Поне да го видим как изглежда”, мотивира се той.

Георги Колев реагира светкавично и предложи това да се случи още на днешното заседание. Цветинка Пашкунова обаче не бе съгласна. “Аз не виждам причина да се действа така прибързано. Би било проява на прекомерен формализъм. Ние трябва да се подготвим по материалите. Ако това се случи днес, аз лично не бих могла да участвам активно”, заяви тя. Колев й отвърна, че ако член на съвета не може да формулира въпрос към Чолаков, това е “несериозно”, защото “всички материали са месеци наред по сайтовете”.

“Нека да не оставяме впечатлението, че днешното гласуване е предрешено. Ние не знаехме както ще решим днес по чл. 173 от ЗСВ. Няма как колегите да са подготвени днес”, отвърна Пашкунова. В крайна сметка едва трима подкрепиха Колев гласуването да бъде още днес. Така изслушването и гласуването на Чолаков ще бъде първа точка на заседанието на Пленума следващия четвъртък.

Днешното гласуване по въпроса дали да бъдат изслушани двамата кандидати е емблематично – разположението на силите в съвета показва, че мнозинството разполага с достатъчно гласове (необходими са 2/3), за да преизбере Георги Чолаков.

 

Източник: „Съдебни репортажи“

 

Категории МненияЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *