Цачева не иска президентът да назначава шефа на антикорупционното звено

Цачева не иска президентът да назначава шефа на антикорупционното звено

Според правосъдния министър изпълнителната власт е най-големият генератор на корупция

 

Ако президентът назначава председателя на новия антикорупционен орган при едно служебно правителство той може да бъде използван тенденциозно.

Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Цецка Цачева, която пред журналисти обясни какви са мотивите на правителството да е срещу идеята държавният глава да назначава ръководителя на новото антикорупционно звено. Създаването му е предвидено с два законопроекта – един на правителството и един на опозицията от БСП.

Според Цачева новият орган трябва да се назначава от Народното събрание и в същото време да бъде равно отдалечен от властите и най-вече от изпълнителната власт, тъй като тя е един от основните генератори на корупция.

Опасенията на правителството са, че в мандата на едно служебно правителство, което е в „тясна връзка с държавния глава“, този орган може да не се окаже независим.

Този орган трябва да бъде равно отдалечен от властите и на първо място от изпълнителната власт, тъй като това е и мястото, където се отчита и в останалите доклади, че са обект и там се генерира корупция. Имаме спомена, че по време на политически, парламентарни кризи, държавният глава е този, който назначава служебно правителство. За времето, за което не функционира парламентът, служебното правителство е в тясна връзка с държавния глава. Ако такъв независим орган се назначава от държавния глава, то следва, че за тези отрязъци от време – припомням само, че в мандата на президента Плевнелиев имаше три служебни правителства – в такъв случай органът ще бъде пряко зависим от изпълнителната власт. Нещо, което логиката на нашия законопроект правителствения, не допуска.

Цачева отговори и на твърдения на лидера на БСП Корнелия Нинова, която извадила „тенденциозно и некоректно“ части от доклада на правосъдния министър на заседанието на КСНС при президента.

„За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления“, обясни Цачева. По думите ѝ корупционните престъпления са състави от НК, част от материалното наказателно право.

В доклада на Цачева пред членовете на КСНС се посочва, че борбата с корупцията е неефективна, тъй като няма ясна дефиниция за корупция. Според нея:

Корупцията има различни форми на прояви и някои от тях излизат извън рамките на престъпна дейност, иначе казано, невинаги корупцията е престъпление. Винаги обаче корупцията има за цел неследваща се материална или нематериална облага. Ето защо с отнемане на незаконно придобитото имущество се възстановява справедливостта в обществото, независимо от възмездието в наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица.

Цачева отказа да отговаря на въпроси на журналисти заради международни ангажименти.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *