Нинова поиска Борисов да каже дали НАТО създава нови сили в Черно море

Нинова поиска Борисов да каже дали НАТО създава нови сили в Черно море

Алиансът обяви създаването на многонационални сили в Румъния, за да контрира влиянието на Русия

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да даде информация на парламента дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, предава БГНЕС.
„Предлагаме да извикате министър-председателя на Република България Бойко Борисов да информира парламента по една изключително важна тема за националната сигурност, заяви Нинова.

Тя посочи, че вчера в международни авторитетни агенции са обявили, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море.
Нинова коментира, че преди година и половина премиерът Борисов е отхвърлил създаването на Черноморска флотилия. Тя запита какво е наложило промяната в позицията на българското правителство, ако то по някакъв начин е участвало във вземането на решение.
Какви ще са последиците, попита още Корнелия Нинова.
Вчера НАТО обяви създаването на нови многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след анексирането на Крим, съобщи вчера Ройтерс.

Черноморските сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени с 4000 румънски войници, подкрепяни от сили от девет други държави, както и от 900 американски военни. В региона ще бъдат разположени и допълнителни кораби и самолети. Освен румънски в Крайова на учения ще бъдат изпращани и български, полски, италиански, португалски и немски войници.

Британски и канадски изтребители ще подпомагат румънските ВВС, а италиански – българските. В допълнение към намиращите се в момента в Черно море морски патрули на НАТО, към българските и румънските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове.

Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО: „Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор, толкова инвестиции направиха и частният капитал, и държавата в тези курорти…“

По-късно управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО, припомня бТВ. Снощи румънският президент Клаус Йоханис заяви по повод новите Черноморски сили:

„Ние не сме заплаха, но ние имаме нужда от диалог от позицията на една силна отбрана“. „НАТО е тук, НАТО е силно, НАТО е обединено“, подчерта на свой ред генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *