Лозан Панов: Екзотични антикорупционни структури не могат да скрият недостатъците

Лозан Панов: Екзотични антикорупционни структури не могат да скрият недостатъците

Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика

 

 

Създаването на екзотични антикорупционни структури не може да покрие недостатъците на вече съществуващите традиционни механизми, каквито са прокуратурата и разследващите органи. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод плановете за създаване на нов орган за борба с корупцията, които бяха обсъждани вчера на КСНС при президента.

Според Панов подобен орган може да е от помощ, но само след укрепването на традиционните структури.

„Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика. За мен това е основният извод, който трябва да направим“, каза председателят на ВКС.

По повод позицията на Венецианската комисия, че има нужда от засилване на независимостта на съда и повече отчетност на главния прокурор, Панов каза, че това не се случва за първи път.

„Няма как отново да не се забележи това, което казват експертите на Венецианската комисия. Спомняте си – когато се извършваха промените в Конституцията на Република България, отново бе попитана Венецианската комисия и тя отново изрази мнението си за разделяне на ВСС и начина, по който това трябва да се случи. За съжаление, това не беше направено“, добави той.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *