Караниколов: ЕМКО рекетира държавата

Караниколов: ЕМКО рекетира държавата

Поведението на оръжейната фирма „Емко“ вече прилича на рекет към държавата. Така министърът на икономиката Емил Караниколов обясни новите протести на служители на “ЕМКО“ пред Министерски съвет.

След отнемането на лиценза в началото на лятото произведената по конкретен договор продукция по договор с държавната търговска компания „Кинтекс“ е била складирана на пристанището в Бургас. Според думите на министъра тя може да бъде свободно изнесена вече, макар че в края на седмицата посочи, че при нея става дума за търговски спор, в който държавата не можела да се меси.

„След като им е върнат лицензът, могат да изнасят и затова ме учудва защо са тези протести, че им спираме работата. За нея има интерес, те могат да я продадат. Вече усещаме някакъв рекет спрямо държавата“, обобщи Караниколов.

Той посочи обаче, че няма юридически начин прекратените вече договори между „Кинтекс“ и „Емко“, които в крайна сметка ще бъдат изпълнени от ВМЗ – Сопот, да бъдат върнати на частното предприятие. Според Караниколов „Емко“ и „Кинтекс“ имат договори по други поръчки и там няма проблем, но техният падеж за доставка не е изтичал във времето, в което предприятието е било без лиценз за търговия.

Той изрази учудване, че още „навремето“ този договор за конкретната продукция не е бил подписан от „Кинтекс“ с ВМЗ, и посочи, че много често частни компании, използвайки „Кинтекс“, взимали поръчки на ВМЗ – Сопот. Не обясни какво има предвид.

Караниколов препоръча на „Емко“ час по-скоро да намери купувач на произведената продукция, която стои на пристанището в Бургас, и да реши проблема си с липсата на достатъчно складове. От думите му се разбра, че и в момента това е причината продукция на „Емко“ да се съхранява от ВМЗ.

Категории Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *