Важната точка на КСНС: Кой ще назначава шефа на антикорупционния орган

Важната точка на КСНС: Кой ще назначава шефа на антикорупционния орган

Заседанието на съвета започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който ще се срещне с протестиращите от „Емко“

 

Кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите настояват това да става с акт на правителството, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган. Това е най-важният въпрос от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Заседанието на КСНС е на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“ започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов. От пресслужбата на правителството съобщиха, че отсъствието на Борисов е свързано с това, че той ще се срещне с протестиращи работници от „Емко“. Те уточниха, че президентската администрация е предупредена за закъснението на премиера за заседанието на КСНС.

След разговорите с протестиращите от „Емко“ Борисов е отишъл на заседанието на КСНС, макар и със закъснение, съобщава Агенция „Фокус“.

ГЕРБ и БСП внесоха имат два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция“.

То беше предшествано от протест на работниците в „Емко“. Участниците в съвета при президента бяха посрещнати с викове „Оставка“.

Протестът на работещите във военните заводи е с искане за незабавно връщане на отнетите им договори за производство на боеприпаси. Хората са склонни на среща единствено с премиера Бойко Борисов и настояват той да ги приеме.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *