Галъп Интернешънъл: Ще използва ли Северна Корея ядрено оръжие

Галъп Интернешънъл: Ще използва ли Северна Корея ядрено оръжие

В проучването са участвали над 1 млрд. души от 14 държави в света

 

43% от световното население в експресен сондаж на „Gallup International“ вярва, че е вероятно Северна Корея да достигне в действията си до използване на ядрено оръжие, а 46% са на обратното мнение.

Сондажът, който отразява мнението на повече от 1 милиард души от световното население (Австралия, Австрия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Пакистан, Русия, САЩ, Франция, Хонконг, Южна Корея и Япония), сочи, че всеки десети смята употребата на ядрено оръжие за „много вероятна“.

Страните, където тези опасения са най-високи, включват Пакистан (с дял от 51% смятащи, че употребата на ядрено оръжие от страна на КНДР е вероятна), Австрия (49%) , Австралия (48%), Германия (48%), Великобритания и САЩ (по 46%).

Интересното е, че Япония (45%) е значително по-обезпокоена от съседната на Пхенян Южна Корея (35%). Най-ниски нива на тревожност се отчитат в Русия (23%) и България (36%).

В страната, която е под най-голям пряк риск – Южна Корея – общото съотношение между „вероятно е“ и „не е вероятно“ е 1:2 в полза на „не е вероятно“.

Независимо от напрегнатата риторика през последните седмици нашето проучване показва, че мирно дипломатическо решение на кризата в Северна Корея е преобладаващо предпочитано пред военно решение – средно над 3/4 от анкетираните предпочитат на дипломацията да се даде още време. Дипломатическо решение е почти единодушното предпочитание в Русия (96%), докато Пакистан и Япония показват еднакви дялове – 51% подкрепят дипломатическото решение, 49% – военните действия. Всеки трети (34%) в Южна Корея предпочита военната опция, а дипломацията събира подкрепа от 66%.

Джони Хийлд, директор на изследователския екип на световната Асоциация „Галъп Интернешънъл“, коментира:

„Въпреки значителните дялове на респондентите от изследваните страни, които вярват, че Ким Чен Ун действително ще използва ядрено оръжие, мнозинството от хората все още искат да видят дипломатически действия, а не военни. Военен отговор към лидер, който има ядрени бойни глави и преди е изстрелвал междуконтинентални балистични ракети, вероятно изглежда твърде рисковано за много от анкетираните.“

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *