Радев няма да подпише указа за шефа на ВАС

Радев няма да подпише указа за шефа на ВАС

Президентът очаква ново предложение за председател на ВАС

 

Президентът Румен Радев очаквано няма да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, съобщи той пред журналисти преди да отпътува на посещение в Полша.

Въпросът е принципен. Днес върнах избора. Очаквам предложение на ВСС, съобразено с всички законови процедури и морални изисквания“, заяви Радев, попитан от бТВ с какви мотиви връща процедурата.

Така съдбният съвет, който от вчера е с нов състав, ще трябва да прецени дали да гласува отново само Чолаков или него и вторият кандидат – Соня Янкулова, или да започне процедурата отначало.

Подобно мнение вчера изказаха двама от новите членове на кадровия орган. Настоящит председател на ВАС Георги Колев пък  смята, че съдебният съвет може само да прегласува номинацията на Чолаков.

Той беше избран с 20 гласа „за“ от предишния състав на съвета в средата на септември. Малко след това Радев намекна, че вероятно няма да подпише указа, защото новият председател на ключовата съдебна инстанция трябвало да бъде избран от новия състав на кадровия орган.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *