Испанският крал осъди действията на каталунски лидери

Испанският крал осъди действията на каталунски лидери

Испанският крал Фелипе VI обвини в телевизионно обръщение към нацията каталунските лидери, че разбиват демократични принципи и разделят каталунското общество. Телевизионната реч е рядка намеса на 49-годишният монарх, който обикновено е мълчалив по отношение на политиката. Наместа му е белег за това колко дълбоко е разтърсена Испания от каталунския вот и полицейска атака, която рани 900 души, коментира Reuters.

Във вторник хиляди каталунци излязоха на улицата, за да протестират срещу полицейското насилие при спирането на забранения референдум за независимост, проведен в неделя.

Протестите вторник затвариха пътното движение, обществения транспорт и бизнеса.

Референдумът и последствията от него доведоха Испания до най-тежката конституционна криза в продължение на десетилетия и са политически тест за премиера консерватор Мариано Рахой, е заел с твърда позиция по въпроса.

Междувременно лидерът на Каталония Карлс Пуйджемонт заяви пред Би Би Си, че регионът ще обяви независимост до няколко дни. „Ще действаме в края на седмицата или началото на следващата“, коментари сепаратистския лидер.

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *