Радев: Премиерът да озапти беквокалите в парламента

Радев: Премиерът да озапти беквокалите в парламента

Държавният глава изрази опасение, че рискуваме страната да се превърне във витрина на гейтове

 

Или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев, след като бе гост на отриването на академичната учебна година в СУ ”Св.Климент Охридски”, предаде БГНЕС.

„Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС, това е основателно, ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система“, отговори той на въпрос на медия.

По въпроса за модернизацията на българската армия президентът каза, че очаквал „премиерът да озапти беквокалите в парламента“.

„Това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Вече не виждам нужда от такава среща“, допълни Радев по повод очаквана среща с премиера.

„Решението и за самолетите и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността. Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат“, посочи Радев.

„Това, което ме смущава повече, не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба – такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън, посочи Радев. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната“, каза държавният глава.

И добави, че няма предвид само Хасково. „Трябва да се обърне внимание на управленския модел“, отбеляза президентът.

За достъпа на съветника му Иво Христов до секретна информация Радев подчерта, че той ще получи такъв и че с този факт се спекулира. „Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози”, отсече той. Според него има проблем не с комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейният председател (Антон Тодоров – бел. р.)

„Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество“, подчерта Радев.

„Това е все едно да назначиш бракониера за горски – полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели“, категоричен бе той. За Каталуния президентът коментира така: „Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма, както и центробежните течения в Европа. Полицейските палки няма да решат проблема. Той ще се задълбочава“, категоричен бе държавният глава.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *